Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира руския удар по жилищни сгради в район Шевченко в Харков. Държавният глава съобщи за 19 ранени.

"Харков. Руският терор срещу града придобива особена подлост. Опити да се вкара в безсъзнание повече от един милион души, постоянни удари с ракети и "шашки". Сега това са въздушни бомби. Просто върху обикновена улица, къщи, училище, обикновена гражданска инфраструктура. На този етап знаем за един смъртен случай. Изказвам съболезнования на семейството и приятелите", пише той в телеграма.

"Най-малко 19 души са били ранени, сред които и деца. По-специално момиче, родено през 2022 г., и момче, родено през 2023 г. На всички ранени се оказва необходимата помощ", добави той.

Фактът, че руските войски са използвали въздушни бомби за първи път от 2022 г. насам, беше съобщен по-рано от местните власти.

"Обстрелването на жилищните къщи вероятно е извършено с боеприпас УМПБ Д-30. Той е доста мощен, от гледна точка на силата на взрива - средно между авиационна бомба и ракета. Боеприпасът с калибър 30 см може да прелети на разстояние до 90 км.

Използва се както от самолети, така и от РСЗО "Смерч". Окончателна информация след експертизата", заяви началникът на областната военна администрация Олег Синегубов.

Русия отново обстрелва Харков, има жертви и пострадали

Русия отново обстрелва Харков, има жертви и пострадали

Най-малко един човек е загинал, сред ранените има четири деца

По негова информация частично са разрушени две пететажни сгради, медицински център, административни сгради и учебно заведение. Като цяло са повредени най-малко 14 многоетажни сгради.

По-рано властите призоваха жителите на Харков да се укрият.

Миналата седмица, след масиран ракетен удар по електроенергийни съоръжения в Украйна, Харков остана напълно без електричество и текат възстановителни работи.