Четиристотин дни отбраната ни срещу агресията е колосален път, който нацията извървя обединена. Това каза в обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от  "Укринформ".

Той направи кратък преглед на бойните действия за година назад.

Украйна премина през най-ужасните дни от февруари миналата година. Преживяхме и тази зима. Зад тези думи стои колосално усилие. Минахме миналата пролет, която обърна хода на тази война в полза на нашата отбрана. Миналото лято и есента доказахме, че пролетното освобождаване на нашите северни райони не е случайно. Битката за Киевска, Черниговска и Сумска области. Връщането на териториите на нашата Харковска област, връщането на Херсон, защитата на Бахмут и Донбас като цяло - това е героизмът на украинците, който светът няма да забрави.

Ние подготвяме нашите следващи стъпки, нашите активни действия. Ние подготвяме подхода на нашата победа. Каква е силата на Украйна? Ако намеренията ви са добри, целият свят ще бъде на ваша страна и ще ви помогне, каза той.

Зеленски: Русия дестабилизира не само Украйна, но и света

Зеленски: Русия дестабилизира не само Украйна, но и света

Чрез дезинформация, намеса в изборите, киберпрестъпления, дестабилизация на пазара и други инструменти

Днес, на четиристотния ден на съпротива, пълномащабна съпротива, искам да благодаря на всички по света, които застават зад Украйна. Който споделя нашата интерпретация на свободата. Който подкрепя нашия стремеж към справедливост. Който има същото силно убеждение, което ние, украинците, имаме убеждението, че светът трябва да се основава на правила, на цивилизовани правила - на правилата на хуманността, уважението и мира. Затова Украйна ще спечели. Защото свободата и справедливостта, хуманността и уважението, мирът, заслужен от хората, трябва да възтържествуват, настоя държавният глава.

Украйна ще победи на фронта. Украйна ще спечели при възтържествуването на справедливостта. Ние няма да оставим нито една следа от Русия на нашата земя. Ние също така няма да оставим нито един враг ненаказан. Подготвяме новини за това, каза още той.

Зеленски: Прекратяването на войната е задача на цивилизования свят

Зеленски: Прекратяването на войната е задача на цивилизования свят

Призова медиите да азпространяват истината за агресията