Русия води своята кървава агресия не само срещу Украйна, а и срещу демокрациите по света - чрез дезинформация, намеса в изборите, киберпрестъпления, дестабилизация на пазара и други инструменти.

Това заяви в сряда украинският президент Володимир Зеленски в обръщението си към водената от САЩ Среща на върха за демокрация, съобщи "Укринформ".

"Тираничната Русия е в състояние да достигне Украйна с кървавите си ръце - с ракети и артилерия, бомби и танкове. Но амбициите на Кремъл не свършват там, където ръцете му стигнат. Русия е във война с всички вас от дълго време време - с демокрациите по света", каза той.

По думите му, Кремъл използва всички възможни средства, за да се опита да предизвика енергийна криза и ценови експлозии на пазарите, които ще ударят хората с безумни сметки за ток или газ. Дори осигуряването на храна се превръща от Москва в оръжие - "блокира морето, за да създаде недостиг на световния пазар на храни", настоя президентът.

"Защо се случва това? Това е война, дами и господа. Това е война именно срещу свободата и демокрацията", каза Зеленски.

В тази връзка той призова световните лидери да действат в отговор, но не и да търсят компромис със злото. Защото търсенето на компромиси, на които се основават принципите на демокрацията, работи само в рамките на демократичните държави.

Зеленски обвини Русия, че държи Запорожката АЕЦ за заложник

Зеленски обвини Русия, че държи Запорожката АЕЦ за заложник

Няма гаранция за безопасността на централата, докато руските сили не се изтеглят

"Ясен отговор: злото трябва да загуби войната", каза Зеленски.

В тази връзка, той призова международните партньори да не мислят как да запазят пространството за Путин, а да се съсредоточат върху това как да запазят уважението към демокрацията.

Освен това той подчерта необходимостта от засилване на натиска върху Русия и предотвратяване на безнаказаността на участващите в агресия, както и на тези, които са мълчали, за да увеличат богатството си.