По време на заседанието на Върховния главнокомандващ в понеделник e било обсъдено използването на ирански дронове от Руската федерация във войната срещу Украйна. Tова съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, цитирано от "Укринформ".

"Днес проведох поредното заседание на щаба. Основен акцент е върху оперативната обстановка на фронтовата линия. Изслушахме доклада на главнокомандващия, командирите, началника на разузнаването, министъра на отбраната. Обсъдихме използването на нови оръжия от окупаторите, по-специално ирански дронове", 

На 23 септември президентът на Украйна поиска от Министерството на външните работи да реагира на фактите за използване на оръжия, произведени в Иран, от руски войски.

Поредна атака с дронове камикадзе срещу Одеса

Поредна атака с дронове камикадзе срещу Одеса

Засегната е военна инфраструктура, няма пострадали

Министерството на външните работи на Украйна информира временния временен д'афер на Иран в Украйна за решението да отнеме акредитацията на посланика на Иран в Украйна и да намали значително броя на дипломатическия персонал на посолството.

Припомняме, че на 21 и 23 септември ирански безпилотни самолети камикадзе вече нанесоха удари по Одеса. В нощта срещу понеделник Одеса е била атакувана от безпилотни самолети камикадзе.  През септември украинските военни съобщиха, че за първи път са свалили дрон Shahed 136 близо до Купянск в Харковска област по време на контраофанзивата. The Wall Street Journal съобщи, че безпилотните самолети, които руските военни придобиха, обикновено летят по двойки и се блъскат в целите си.

САЩ налагат санкции на четири ирански компании, доставяли дронове в Русия

САЩ налагат санкции на четири ирански компании, доставяли дронове в Русия

Мениджърът на една от компаниите е санкциониран и като частно лице

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани заява, че Украйна трябва "да се въздържа от влиянието на трети страни, които се стремят да разрушат отношенията между двете държави". 

Той подчерта, че Техеран съжалява за решението на Киев.

По думи на Канаани то е "основано на непотвърдени доклади и е резултат от медиен шум от чужди страни".