Президентът на Украйна Владимир Зеленски изрази разочарование, че ЕС не е изпълнил обещанието си да предостави ваксини срещу коронавирус. Той говори на специална церемония по повод 230-годишнината от първата полска конституция във Варшава в понеделник. "Моята страна все още не е получила нищо. Смятам, че това е много несправедливо", каза той по въпроса за доставките на ваксини от Европа, предаде ТАСС.

Зеленски припомни, че Украйна има сключени договори с Великобритания, Индия и САЩ.

И Украйна залага на "Пфайзер" срещу пандемията

И Украйна залага на "Пфайзер" срещу пандемията

Сделка за 20 млн. ваксини

"Има две споразумения за 200 милиона дози от ваксината, но ще ги получим едва към края на годината - през третото четвърто тримесечие на 2021 г.", каза Зеленски. Досега в Украйна са ваксинирани по-малко от един милион души, добави той. "Това е много малко, като се има предвид размерът на страната ни", каза Зеленски.

Министърът на здравеопазването на Украйна Максим Степанов цитира данни в понеделник, показващи общо 2,1 милиона случая на COVID-19 в Украйна по време на пандемията.

Припомняме, че вчера стана ясно, че  Украйна залага на ваксина на "Пфайзер" срещу пандемията от COVID-19. Сделката е за общо 20 млн. ваксини. Не се разкрива стойността на договора. Агенцията се позова на канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски. Първите 500 000 дози трябва да пристигнат в следващите няколко седмици, после 4,5 милиона дози през третото тримесечие и още 15 милиона дози през четвъртото тримесечие.

Владимир Зеленски се ваксинира на фронта в Източна Украйна

Владимир Зеленски се ваксинира на фронта в Източна Украйна

Няма от какво да се страхувате. Аз съм пример

За последното денонощие са регистрирани 2 758 нови случая. Усложненията, свързани с коронавируса, са убили 44 750. Към днешна дата са ваксинирани 755 100 украинци.