Износът на украински храни е ключов фактор за стабилността на хранителните пазари. Следователно, заедно с партньори, Украйна работи за гарантиране на продоволствената сигурност.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си, цитирано от "Укринформ".

"Украинският износ на храни е ключов фактор за стабилността на хранителните пазари. И работим с всички наши партньори както в региона, така и в света като цяло, за да гарантираме продоволствената сигурност", каза държавният глава.

На 5 август в Джеда, Саудитска Арабия, ще започне среща на съветниците на държавните глави и чуждестранни дипломатически служители относно украинската Формула за мир. Според Зеленски на тази среща ще бъдат представени много държави и различни континенти, включително Глобалният юг.

"Това е много важно, защото по въпроси като продоволствената сигурност съдбата на милиони хора в Африка, Азия и други части на света зависи пряко от това колко бързо ще бъде светът в прилагането на Формулата на мира", каза президентът на Украйна. сресиран.

Украйна търси глобална подкрепа за мирния план на Зеленски
Обновена

Украйна търси глобална подкрепа за мирния план на Зеленски

Китай потвърди участието си

Президентът Зеленски изрази благодарност на Саудитска Арабия за тази платформа за преговори.

Украински и западни дипломати се надяват на срещата в Джеда на съветници по националната сигурност и други високопоставени служители от около 40 държави да постигнат съгласие по ключови принципи за бъдещо мирно споразумение за прекратяване на войната на Русия в Украйна. Москва няма да присъства.