Самолетът с украинския президент на борда Володимир Зеленски на борда се приземи в американската военновъздушна база "Eндрюс" край Вашингтон около обяд местно време (17:00 ч. по Гринуич).

Това съобщи АП.

Украинският президент пристигна в САЩ със самолет Boeing C-40B (военна модификация на Boeing 737 NG) на ВВС на САЩ от Жешов, Полша.

Кремъл не очаква нищо добро за Украйна след визитата на Зеленски в САЩ

Кремъл не очаква нищо добро за Украйна след визитата на Зеленски в САЩ

Доставките на оръжие само ще задълбочат конфликта, предупреждава Москва

В програмата на Зеленски е предвидена среща с президента на САЩ Джо Байдън. Освен това държавният глава на Украйна ще говори и пред Конгреса.

Припомняме, че Зеленски пътува до Полша с влак. По време на пътуването му го придружаваше посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк.

Белият дом потвърди, че посреща Зеленски

Белият дом потвърди, че посреща Зеленски

Зеленски също потвърди визитата

Това е ключова визита на Зеленски в разгара на войната на Русия срещу Украйна.

По време на посещението на Зеленски САЩ официално ще обявят нов пакет от помощ за Украйна, който ще включва системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

Ръководителят на Държавния департамент на САЩ Антъни Блинкън разказа подробно за пакета в сряда. Подробности за него са излизали в пресата и преди, но за първи път тези данни са официално оповестени:

  • Пакетът е на стойност 1,85 млрд. долара и включва първата доставка на системата за противовъздушна отбрана Patriot за ВСВ.
  • В сряда Държавният департамент официално одобри един милиард долара от този пакет за оборудване за противовъздушна отбрана (вероятно тук се има предвид "Пейтриът"), както и за високоточни ударни способности и боеприпаси.
  • Втората част от пакета е 850 млн. долара, отпуснати като част от програмата на Министерството на отбраната за подпомагане на Украйна.
  • Общият размер на американската военна помощ за Украйна достига безпрецедентните 21,9 млрд. долара за целия период на управление на Джо Байдън.
  • САЩ ще продължат да работят с над 50 партньори от цял свят, за да подкрепят Украйна за необходимото време, преди руските войски да се изтеглят от нейната територия.

Посещението на Зеленски "подчертава непоколебимия ангажимент на Съединените щати да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Зеленски: След Русия в Украйна остават само руини

Зеленски: След Русия в Украйна остават само руини

Почете героите от Бахмут, с които се срещна във вторник

Това е първото пътуване в чужбина на украинския президент в чужбина след 301-те дни на войната. Той не е напускал Украйна от 24 февруари и приема чуждестранни политици в Киев или се обръща към тях чрез видеовръзка.

"Заминавам за САЩ, за да укрепим устойчивостта и отбранителните способности на Украйна. По-специално, с Джо Байдън ще обсъдим сътрудничеството между Украйна и САЩ. Също така ще направя обръщение към Конгреса и ще проведа редица двустранни срещи", написа Зеленски в "Туитър".