Войната ще приключи, когато Украйна победи или Русия се откаже от агресивните си планове. Това заяви в сряда украинският президент Володимир Зеленски. 

Той направи това изявление в обръщение чрез видео връзка към The New York Times DealBook Summit, съобщи "Укринформ".

"Войната ще свърши, когато ние спечелим или когато Руската федерация го поиска. Може да се случи Русия да я иска, когато почувства, че е слаба, че е в изолация и че няма партньори по този въпрос. Ние вярваме че това ще приключи през следващите месеци", каза Зеленски.

Зеленски: На фронта е тежко, руските сили натискат в Донбас

Зеленски: На фронта е тежко, руските сили натискат в Донбас

В Донецк Москва губела стотици мобилизирани и наемници ежедневно

Припомняме, че по-рано Зеленски заяви, че руските сили се опитват да настъпят в района на Донбас и Харков. Във вечерното си видеообръщение той отбеляза, че ситуацията на фронтовата линия остава трудна.

Той изтъкна, че Русия е "пропиляла" войските си в Донецк, припомняйки факта, че руските сили все още не са превзели областта въпреки прогнозите, че ще се укрепи в района преди зимата.

Наскоро той предположи, че Русия може да нанесе нови ракетни удари по Украйна през следващите дни и предупреди военните сили и гражданите да бъдат подготвени за трудна ситуация.

Източният регион Донбас в Украйна обхваща областите Луганск и Донецк, където от месеци се водят ожесточени боеве между украинските и руските сили. Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че "трябва да сме подготвени за повече бежанци към останалата част на Европа".

Той уточни, че напливът от бежанци е заради "умишлената атака на Русия срещу критични услуги, отопление, електричество, вода и газ" в Украйна.

Зеленски: Украйна никога няма да приеме заповедите на "другарите" от Москва

Зеленски: Украйна никога няма да приеме заповедите на "другарите" от Москва

Нова политика от Киев