Руското ръководство отмъщава на Украйна за отказа й да приеме неговите заповеди, заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерно обръщение.

Според него само през изминалата седмица руските войски са обстрелвали Херсон и околностите му 258 пъти и са поразили 30 населени места. По-специално е повредена помпена станция, която снабдява с вода град Николаев.

По-рано руската армия напусна левия бряг на Днепър и се оттегли от Херсон, но сега обстрелва от отсрещния бряг.

Newsweek: Путин все пак е обсъждал ядрен удар по Украйна

Newsweek: Путин все пак е обсъждал ядрен удар по Украйна

Писма разкриват плановете на Кремъл

"Ами какво да кажа за тях? Това е истинската същност на тези случайни "другари", които са завладели Русия. След 20-годишно управление те са опустошили голяма част от собствената си територия, сякаш там е имало война. Но това не е война - те вече са преживели такава. Те не са способни на нищо друго освен на разрушение. Това е всичко, което оставят след себе си. И това, което правят сега срещу Украйна, е техен опит за отмъщение", каза Зеленски.

"Украйна никога няма да бъде място за разрушение. Украйна никога няма да приеме заповеди от тези "другари" от Москва. Ще направим всичко възможно, за да възстановим всеки обект, разрушен от окупаторите, всяка къща, всяко предприятие", добави той.