Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за изпълнение на решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за въвеждане на санкции срещу юридически и физически лица, които Русия използва за превоз на военна техника и войници с железопътен транспорт.

Държавният глава съобщи това във вечерното си обръщение в събота, цитиран от "Укринформ".

"Днес подписах указ за изпълнение на решението на СНБО за санкции срещу юридически и физически лица, които държавата-агресор използва за транспортиране на военна техника и войници по железопътен транспорт. Мерките засягат 185 фирми и физически лица", каза Зеленски.

Той каза, че активите на тези компании в Украйна се блокират, а наличната собственост ще бъде използвана за отбраната на страната.

Той също така добави, че ще бъде извършена допълнителна работа, за да се гарантира, че подобно блокиране се прилага от други държави.

Зеленски против връщането на руските спортисти на международни състезания

Зеленски против връщането на руските спортисти на международни състезания

Той е разочарован от позицията на шефа на МОК

Зеленски благодари на всички, които помагат на Украйна да засили санкциите срещу Русия.

"Между другото, благодаря на всички следователи, които разкриват начините, използвани от терористичната държава в опит да заобиколят санкциите", добави той.

Припомняме, че в събота той се обяви против връщането на руските спортисти на международни състезания. 

"Олимпийските принципи и войната коренно си противоречат. Русия трябва да спре агресията и терора и едва след това ще може да се говори за участие на Русия в олимпийското движение", се казва в публикацията.

По-рано ръководителят на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че мнозина по света подкрепят идеята за връщане на руски и беларуски спортисти на международни състезания.