Президентът на Украйна Володимир Зеленски описа руските политически и военни лидери като "бандити" в сряда и изключи всеки мирен план, който би превърнал войната срещу Украйна в замразен конфликт, цитира думите му Ройтерс.

Зеленски направи своите забележки в реч пред парламента в Деня на конституцията на Украйна, ден след като руският президент Владимир Путин похвали своите войски за справянето им с бунта на наемниците, водени от ръководителя на групата "Вагнер" Евгений Пригожин.

Обявявайки, че Украйна е "на път към победа", той каза, че руските лидери не трябва да избегнат правосъдието за воденето на война срещу неговата страна.

"Политическото и военното ръководство на Руската федерация не трябва да избегне правосъдието поради факта, че уж имат имунитет като държавни лидери", каза Зеленски пред Радата.

"Те не са лидери на държава - те са бандити, които завзеха контрола над държавните институции на Русия... и започнаха да тероризират целия свят.

Той описа руския президент като засегнат от "лудост".

Зеленски даде знак, че остава против всеки мирен план, който замразява териториалните придобивки, направени от Русия след нахлуването й в Украйна.

"Украйна няма да се съгласи на нито един от вариантите за замразен конфликт", каза той.

ARD: През юли може да има преговори за Украйна

ARD: През юли може да има преговори за Украйна

Тайна среща в Копенхаген със страните от БРИКС

Зеленски изготви "формула" за мир от 10 точки, която включва възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски и възстановяване на държавните граници на Украйна.

Планът  включва връщане към границите на Украйна от 1991 г., след като тя спечели независимост от Съветския съюз, и Зеленски многократно е казвал, че това трябва да бъде в основата на всяко предложение за прекратяване на войната.

Киев също започна контранастъпление, за да се опита да си върне окупираната територия, но руските сили все още държат територии в Източна и Южна Украйна.

В речта си Зеленски призова за общонационална дискусия относно бъдеща доктрина за Украйна, "за да отговори на всички фундаментални въпроси за Украйна и нашето бъдеще" и да предостави "обща визия за това каква трябва да бъде победата за Украйна".

Chatham House за края на войната на Русия срещу Украйна

Chatham House за края на войната на Русия срещу Украйна

Защита на бъдещето на Европа и опасностите от фалшив мир с фашистка и империалистически настроена Русия