За Украйна е от основно значение всяко престъпление, извършено от руските нашественици, да бъде напълно разследвано и да получи законна и справедлива присъда.

Това каза във видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от "Укринформ".

"За Украйна е фундаментално всяко престъпление, извършено от руските нашественици, да бъде напълно разследвано и да получи легитимно и справедливо процесуално разширение - до съответната присъда. И нашите институции, заедно с партньори, работят активно за тази цел", подчерта президентът.

Освен това той отбеляза текущата работа с американските партньори от украинските служители на правоприлагащите органи и главния прокурор Андрий Костин.

Министерството на правосъдието на САЩ обвини четирима руски военни за военни престъпления срещу американец, който е живял в Украйна по време на пълномащабното нахлуване. Това беше първият подобен случай.

Зеленски изрази благодарност на САЩ за новия пакет военна помощ на стойност 175 млн. долара, като отбеляза възможностите, предоставени от продължаващата подкрепа. Това написа той в X.

"Благодарен съм за новия пакет военна помощ, обявен днес", написа той.

САЩ дават на Украйна 175 млн. долара военна помощ

САЩ дават на Украйна 175 млн. долара военна помощ

След като Байдън призова Конгреса да не подарява победата на Путин

Държавният глава подчерта, че на фронта има остра нужда от допълнителни боеприпаси за противовъздушна отбрана, системи HIMARS и артилерия.