Администрацията на американския президент Джо Байдън отпуска нов пакет от помощ за сигурността на Украйна на стойност 175 милиона долара.  Това съобщават в сряда от пресслужбата на Държавния департамент на САЩ. 

Помощта включва допълнителни боеприпаси за системи HIMARS, боеприпаси за противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси и друго военно оборудване. 

"Този пакет, който използва ограничените ресурси, които остават на разположение, за да помогне на Украйна, осигурява до 175 милиона долара оръжия и оборудване при предварително насочени усвоявания", се казва в изявлението. Докато Русия не сложи край на тази война, като спре бруталните си атаки и изтегли силите си от Украйна, за Съединените щати е от решаващо значение да продължат да водят коалицията, която изградихме от повече от 50 държави, които стоят твърдо зад Украйна", се казва в изявлението.

В същото време се подчертава, че ако Конгресът на САЩ не одобри искането на президента Байдън за допълнително финансиране в областта на националната сигурност, настоящият пакет ще бъде един от последните, които Съединените щати могат да предоставят на Украйна.

"Помагането на Украйна да се защити срещу руската агресия и да осигури бъдещето си напредва в интересите на нашата национална сигурност и допринася за глобалната стабилност по света и ние се нуждаем от Конгреса да действа незабавно", подчерта Държавният департамент на САЩ.

Байдън призова Конгреса: Без помощ за Киев, подаряваме на Путин победата

Байдън призова Конгреса: Без помощ за Киев, подаряваме на Путин победата

Часове педи гласуването и заплахи на републиканците, че ще го блокират

Припомняме, че по-рано в сряда Байдън призова в сряда Конгреса спешно да одобри блокирания пакет от помощ за Украйна.

Искането му дойде часове преди планираното ключово процедурно гласуване в Сената. Републиканците обещават да го блокират, като изискват и промени в политиката за сигурност на границите на САЩ.

"Конгресът трябва да поддържа нуждите на националната сигурност на Съединените щати. Честно казано, също и на нашите партньори", каза той от Белия дом. Настоя, че трябва да действа преди ваканцията. Републиканците в Конгреса са готови да дадат на руския президент Владимир Путин най-големия подарък, на който може да се надява, и да изоставят нашето глобално лидерство, не само Украйна, каза той. Не можем да позволим на Путин да спечели", каза той.

Пукнатини в западната подкрепа са ново предизвикателство за Украйна

Пукнатини в западната подкрепа са ново предизвикателство за Украйна

Но Европа знае, че ако Путин вземе Украйна, това ще бъде много опасен прецедент, с рискове за членове на ЕС

В сряда в Сената на САЩ не стигнаха до Украйна.

Брифинг за Украйна в Сената на САЩ, на който украинският лидер Владимир Зеленски не говори, в крайна сметка прерасна в ожесточен спор относно мерките за укрепване на границата на САЩ с Мексико. Няколко републиканци напуснаха срещата по-рано.

Очакваше се на закрито заседание на американските сенатори Зеленски да говори за последните развития във войната с Русия и да призове сенаторите да одобрят пакет от спешна помощ, който включва 60 милиарда долара за Украйна.

Ръководителят на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър каза, че Зеленски няма да може да говори, но продължи доклада си. В крайна сметка обаче събитието всъщност беше прекъснато поради спорове за ситуацията на границата на САЩ с Мексико, съобщават медиите.

Джанет Йелън: САЩ ще са виновни за поражението на Украйна, ако не пратят помощи

Джанет Йелън: САЩ ще са виновни за поражението на Украйна, ако не пратят помощи

Нямаше да имат нито училища, нито болници, нито служби за първа помощ, ако не бяха парите, които им изпращаме, заяви тя

Във вторник вечерта Байдън нарече безумие възможното прекратяване на помощта за Украйна.

"Провалът да се подкрепи Украйна е просто лудост. Това противоречи на интересите на САЩ. Просто е грешно".

По-рано Белият дом предупреди, че парите за военна помощ за Украйна може да свършат преди края на тази година.

Киев предупреди, че без тази помощ може да изгуби войната.