Съединените щати ще бъдат "отговорни за поражението на Украйна", ако Конгресът не успее да одобри последното искане на администрацията на Байдън за многомилиардно финансиране за страната. Това заяви министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън пред репортери по време на пътуване до Мексико Сити, съобщава "Ройтерс".

Тя смята че финансирането, особено за общата бюджетна подкрепа за правителството на Украйна, е "изключително важно" и е предварително условие за поддържане на потока на подкрепа от Международния валутен фонд към Украйна. "Говорих с членове на Конгреса, колегите ми също. Мисля, че те разбират, че това е ужасна ситуация и можем да се считаме за отговорни за поражението на Украйна, ако не успеем да осигурим това необходимо финансиране за нея; тук включвам пряка бюджетна подкрепа, защото това е изключително важно", обобщи тя.

По-рано във вторник началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че отлагането на помощта от САЩ създава "голям риск" Украйна да загуби почти двегодишната си война срещу инвазията на Русия.

Без да се предава, Зеленски призна за провал на контраофанзивата

Без да се предава, Зеленски призна за провал на контраофанзивата

Войната на Украйна с Русия навлиза в нов етап

По-късно Зеленски отмени плановете си да се обърне към Конгреса и да призове директно за американска помощ, тъй като Конгресът спореше за исканията на републиканците да обвърже помощта с преразглеждане на имиграционната и граничната политика на САЩ. Американските законодатели обсъждат допълнителен разходен пакет от над 100 милиарда долара, който ще включва помощ за Украйна и Израел, както и гранично финансиране.

Йелън заяви, че финансирането от САЩ за Украйна също е от съществено значение за съюзниците на САЩ в Европа, които предоставят по-щедра помощ, за да помогнат на Украйна във войната ѝ.

"Парите на Украйна просто свършват", каза Йелън. "Те харчат повече пари отколкото взимат от данъчни приходи, за военни заплати и отбрана и нямаше да имат нито училища, нито болници, нито служби за първа помощ, ако не бяха парите, които им изпращаме, за да ги подкрепяме."

Помощта от САЩ идва с "много силен контрол, за да се предпази от злоупотреба със средствата и от всякаква корупция", твърди Йелън, добавяйки, че правителствената бюджетна подкрепа се насочва през Световната банка, която има силни антикорупционни предпазни мерки за да гарантира, че парите отиват по предназначение.

Изтекла стратегия на САЩ за Украйна определя корупцията като истинска заплаха

Изтекла стратегия на САЩ за Украйна определя корупцията като истинска заплаха

Екипът на Байдън е много по-притеснен от корупцията в Украйна, отколкото публично признават