Президентът на САЩ Джо Байдън призова в сряда Конгреса спешно да одобри блокирания пакет от помощ за Украйна, съобщава ABC. Искането му дойде часове преди планираното ключово процедурно гласуване в Сената. Републиканците обещават да го блокират, като изискват и промени в политиката за сигурност на границите на САЩ.

"Конгресът трябва да поддържа нуждите на националната сигурност на Съединените щати. Честно казано, също и на нашите партньори", каза той от Белия дом. Настоя, че трябва да действа преди ваканцията. Републиканците в Конгреса са готови да дадат на руския президент Владимир Путин най-големия подарък, на който може да се надява, и да изоставят нашето глобално лидерство, не само Украйна, каза той. Не можем да позволим на Путин да спечели", каза той.

"Ако Путин вземе Украйна, той няма да спре дотук", каза Байдън. Путин ще атакува съюзник от НАТО, прогнозира той, и тогава "ще имаме нещо, което не търсим и което нямаме днес: американски войски, които се бият с руски войски", каза Байдън.

В Сената на САЩ не стигнаха до Украйна и Зеленски

В Сената на САЩ не стигнаха до Украйна и Зеленски

Срещата прерасна в ожесточен спор относно мерките за укрепване на границата на САЩ с Мексико

Припомняме, че по-рано в сряда в Сената на САЩ не стигнаха до Украйна. 

Брифинг за Украйна в Сената на САЩ, на който украинският лидер Владимир Зеленски не говори, в крайна сметка прерасна в ожесточен спор относно мерките за укрепване на границата на САЩ с Мексико. Няколко републиканци напуснаха срещата по-рано.

Очакваше се на закрито заседание на американските сенатори Зеленски да говори за последните развития във войната с Русия и да призове сенаторите да одобрят пакет от спешна помощ, който включва 60 милиарда долара за Украйна.

Ръководителят на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър каза, че Зеленски няма да може да говори, но продължи доклада си. В крайна сметка обаче събитието всъщност беше прекъснато поради спорове за ситуацията на границата на САЩ с Мексико, съобщават медиите.

Джанет Йелън: САЩ ще са виновни за поражението на Украйна, ако не пратят помощи

Джанет Йелън: САЩ ще са виновни за поражението на Украйна, ако не пратят помощи

Нямаше да имат нито училища, нито болници, нито служби за първа помощ, ако не бяха парите, които им изпращаме, заяви тя

Във вторник вечерта Байдън нарече безумие възможното прекратяване на помощта за Украйна.

"Провалът да се подкрепи Украйна е просто лудост. Това противоречи на интересите на САЩ. Просто е грешно".

По-рано Белият дом предупреди, че парите за военна помощ за Украйна може да свършат преди края на тази година.

Киев предупреди, че без тази помощ може да изгуби войната.