Президентът на Украйна Володимир Зеленски възнамерява да постигне споразумение за пълно прекратяване на огъня в Донбас по време на срещата на Нормандската четворка. Това заяви украинският премиер Алексей Гончарук, цитиран от "Спутник".

Срещата на лидерите на Германия, Франция, Русия и Украйна ще се проведе в понеделник, 9 декември, в Елисейския дворец в Париж.

Във Фейсбук Гончарук съобщи, че украинското правителство се стреми да постигне мир "според своите собствени условия".

Порошенко и Тимошенко призоваха украинците на Майдан преди срещата Зеленски-Путин

Порошенко и Тимошенко призоваха украинците на Майдан преди срещата Зеленски-Путин

В Париж се събира „нормандската четворка“…

Прекратяването на огъня, освобождаването на окупираните територии, върховенството на Украйна и контролът на границата са според Гонарчук основните точки за установяване на мир в страната. Премиерът призова за подкрепа за Зеленски и за неговите идеи.

От април 2014 г. Украйна провежда операция срещу милицията в източните си територии - Донбас - където се самопровъзгласиха народните републики Донецк и Луганск в отговор на смяната на правителството в Киев през февруари същата година.

Минските споразумения, подписани през септември 2014 г. и февруари 2015 г., положиха основите за политическо разрешаване на конфликта, но до момента не са постигнали прекратяване на насилието в областта. По данни на ООН жертвите са близо 13 000.

Нормандската четворка е една от основните платформи, които търсят начин за разрешаване на кризата в Източна Украйна.

Украйна плаши да отцепи със стена Донбас, ако няма договорка с Русия

Украйна плаши да отцепи със стена Донбас, ако няма договорка с Русия

"Ще построим стена и животът ще продължи"