Три украински партии - "Европейска солидарност", "Отечество" и "Глас", се обърнаха към гражданите с призив да излязат на протест на 8 декември, преди срещата на "нормандската четворка", на която ще се обсъжда съдбата на окупираните от проруски сепаратисти територии в Донбас, предаде радио "Свободна Европа".

Срещата, в която ще участват Украйна, Русия, Германия и Франция, ще се проведе на 9 декември в Париж.

Фотокопие на обръщението на партиите беше публикувано във Фейсбук от бившия председател на украинската Върховна рада - депутата Андрей Парубий.

Документът е подписан от експрезидента Петро Порошенко - лидер на "Европейска солидарност", експремиера Юлия Тимошенко - председател на партията "Отечество", и от фронтмена на групата "Океанът на Елза" Светослав Вакарчук, който оглавява формацията "Глас".

Авторите на апела призовават да не се правят компромиси и да не се провеждат избори в самопровъзгласилите се републики в Донбас докато не бъдат изпълнени условията по сигурността, сред които е извеждане на руските сили. В текста се отправя и призиви страната да не се отказва от евроатлантическата си интеграция и да не прекратява започнатите международни съдебни процеси срещу Русия.

В рамките на срещата на "нормандската четворка" е предвидено да се състои първата лична среща между президента на Украйна Володимир Зеленски и руския държавен глава Владимир Путин.

В Донецката република искат руският да е единствен официален език

В Донецката република искат руският да е единствен официален език

Искат да лишат украинския език от господстващото му положение

Още преди да бъде избран на президентския пост Зеленски обеща да сложи край на войната в Донбас. След като встъпи в длъжност той се съгласи да изтегли украинските войски, което според много украинци е предателство срещу битката за независимост на Украйна от Русия.Това вече стана причина хиляди украинци да протеситрат в големите градове на страната. 

Към Зеленски се отправят упреци, че прави твърде много отстъпки пред Москва и се изказват опасения, че при срещата си с Путин може да направи недопустими компромиси.

По данни на ООН, жертвите на бойните действия в Източна Украйна вече около 13 хиляди.

Зеленски за отношенията с Русия: Сложно е

Зеленски за отношенията с Русия: Сложно е

Нужно е "дългосрочно газово споразумение... за енергийната сигурност на цяла Европа"