Украинският президент Володимир Зеленски назначи бившия министър на стратегическите индустрии Александър Камишин за свой съветник по стратегическите въпроси. Това предаде агенция Ройтерс.

Камишин, който ръководеше производството на оръжия, бе един от министрите, които подадоха оставка по-рано този месец. Зеленски от своя страна обяви, че Украйна се нуждае от "нова енергия" и нареди най-големите промени в правителството от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Малко след назначаването си Камишин написа в Telegram, че ще продължи да работи за украинската отбранителна индустрия. Той подчерта, че ще се грижи и за други стратегически важни направления.

Камишин ръководи значителното увеличение на вътрешното производство на оръжия в Украйна по време на войната и беше движеща сила в усилията за привличане на повече западно финансиране, опит и технологии в украинската оръжейна индустрия.

Също така Володимир Зеленски назначи Виктор Микита, губернатора на западната Закарпатска област, за заместник-ръководител на своя кабинет. Микита псочи, че една от основните му задачи ще бъде да осигури ефективната работа на военните администрации в регионите и да развие комуникация и доверие между властите, местните общности и бизнеса.

Още рокади в Украйна - и Дмитро Кулеба хвърли оставка

Още рокади в Украйна - и Дмитро Кулеба хвърли оставка

Предстои искането на външния министър да бъде обсъдено от украинския парламент