Украинският президент Володимир Зеленски каза в интервю във вторник, че не се нуждае от "примитивните" идеи на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за разрешаване на конфликта с Русия, пише "The Hill".

В интервю за медиите на Axel Springer, включително "Политико", Зеленски каза, че е готов да чуе предложенията на Тръмп за войната, но, каза той, "Ако сделката е, че ние просто се отказваме от нашите територии и това е идеята зад нея, тогава това е много примитивна идея.

"Имам нужда от много силни аргументи. Нямам нужда от фантастични идеи. Имам нужда от реална идея, защото животите на хората са застрашени", добави Зеленски.

Интервюто идва, след като The Washington Post (WP) съобщи този уикенд, че Тръмп е казал насаме, че планът му за прекратяване на войната в Украйна ще включва оказване на натиск върху разкъсаната от война страна да отстъпи територия, включително Крим и граничния регион на Донбас, на Русия.

WP също съобщи, че предполагаемият план на Тръмп кара някои външнополитически експерти да се притесняват, че той ефективно ще възнагради руския президент Владимир Путин.

WP: Планът на Тръмп за край на войната – дава Крим и Донбас на Путин

WP: Планът на Тръмп за край на войната – дава Крим и Донбас на Путин

Хвалбите на фаворита на републиканците за президент всъщност крият отказ от територии за Киев и според експерти, това е много лоша сделка

Докладът цитира неназовани източници, включително съветници на Тръмп и хора, които са обсъждали въпроса с бившия президент. Кампанията на Тръмп не отговори на конкретни въпроси, но според съобщенията неговият говорител отхвърли източника.

"Всички спекулации относно плана на президента Тръмп идват от неназовани и неинформирани източници, които нямат представа какво се случва или какво ще се случи", каза говорителят на кампанията на Тръмп Каролин Лийвит пред Post.

Politico съобщи във вторник, че Зеленски е говорил с уважение за Тръмп - предполагаемия кандидат за президент на Републиканската партия тази година - и е казал, че е нетърпелив да изгради конструктивни отношения с него.

Politico съобщи също, че Зеленски е призовал Тръмп чрез посредници да посети Украйна и че според съобщенията Тръмп е изразил интерес, но не е посочил дали ще отговори на поканата. 

Зеленски призна, че се готви ново контранастъпление

Зеленски призна, че се готви ново контранастъпление

Украйна не се отказва