Президентът на Украйна Володимир Зеленски се зарече да сложи край на сепаратисткия конфликт в източната част на страната си, където в боевете между подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските войски загинаха повече от 14 000 души от 2014 г. насам, съобщава "Асошиейтед прес".

Изказвайки се пред Мюнхенската конференция за сигурност, Зеленски подчерта, че се надява да сложи край на конфликта до края на президентския си мандат през 2024 година.

"Ако в рамките на пет години приключим войната, върнем хората си обратно, тогава ще е имало смисъл да съм бил президент", коментира украинският държавен глава.

Конфликтът в Източна Украйна избухна през април 2014 г., седмици след като Русия анексира Кримския полуостров от Украйна, като той опустоши индустриалното сърце на страната - Донбас.

Като благодари на САЩ за подкрепата към Украйна в нейния конфликт с Русия, Зеленски изрази надежда да "започне наново" отношенията на Киев със САЩ, след като процедурата по импийчмънт на президента Доналд Тръмп приключи.

Тръмп отново си противоречи - призна, че е изпратил Джулиани в Украйна за компромати

Тръмп отново си противоречи - призна, че е изпратил Джулиани в Украйна за компромати

Тръмп призна по време на интервю

Украйна и Зеленски бяха в центъра на процедурата по импийчмънт. В телефонно обаждане през юли миналата година, което предизвика разследване в Конгреса, Тръмп оказа натиск върху Зеленски да разследва делата на сина на политическия си опонент Джо Байдън в украинската газова компания Burisma.

В Мюнхен Зеленски заяви, че иска да посети Белия дом, като покани Тръмп в Киев.

"Имаме добри отношения със САЩ и съм благодарен на американците за подкрепата им", отбеляза той.

42-годишният Зеленски, който е комик без политически опит, спечели президентските избори в Украйна през 2019 г. с обещания да прекрати сраженията в Източна Украйна. Той изрази готовност за договаряне на мирно споразумение с Русия.

Няколко спорни въпроса обаче усложняват мирния процес, включително Украйна да възстанови контрола над своята граница и да позволи избори, които биха предоставили по-голяма автономия на контролираните от сепаратистите региони в Донбас.

Зеленски заяви в Мюнхен, че иска местни избори през октомври, проведени в цяла Украйна, включително някои райони на изток. Но изборите не могат да се проведат, докато сраженията продължават, изтъкна той.