Володимир Зеленски потвърди във вторник, че поради военното положение, което е в сила в Украйна, неговият мандат като президент на Украйна продължава. Това заяви той в интервю за "Ройтерс", цитирано от "Укринформ".

"Моите пет години още не са свършили. Те продължават поради военно положение", отбеляза Зеленски.

Президентът добави, че се радва, че "е президент на народ, който не обърна гръб, не избяга никъде, а защити всичко, което можа".

"Независимостта не се случва без изпитания. Жалко е, че те са толкова предизвикателни", подчерта Володимир Зеленски.

Припомняме, че легитимността на мандата на президента на Украйна Владимир Зеленски се определя от Конституцията на Украйна и Закона за правния режим на военно положение, така че няма правни основания за съмнение в легитимността на президента след 20 май.

За Русия Зеленски вече не е легитимен президент на Украйна

За Русия Зеленски вече не е легитимен президент на Украйна

Пълномощията му изтичат на 20 май, заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя

Председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук заяви, че следващите президентски избори ще се проведат в рамките на 60 дни след отмяната на военното положение.

Различна е обаче позицията на Русия по въпроса. Руските власти вече няколко пъти публично заявиха, че Зеленски за тях след 20 май не е президент на Украйна и няма да се преговаря с него. 

Всички посредници за мирно разрешаване на конфликта в Украйна трябва да имат предвид факта, че пълномощията на Вoлoдимир Зеленски като президент изтичат на 20 май, след което подписването на каквито и да било документи с него губи смисъл. Това посочи в понеделник постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

Зеленски, като ръководител на враждебен режим, е легитимна военна цел за Русия, независимо от въпроса за неговата легитимност след отмяната на изборите. Това заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.

За Русия окончателната загуба на легитимност от псевдопрезидента на бивша Украйна няма да промени нищо. Зеленски вече оглавява политически режим, враждебен на Русия, която води война срещу нас, подчерта той.

Миналата седмица, руският президент Владимир Путин постави под въпрос политическата легитимност на украинския лидер.

Изказването му беше в отговор на въпрос на пресконференция в Китай относно липсата на планове за провеждане на президентски избори в Украйна в момента.

Зеленски не кани Русия на срещата за мир в Швейцария, за да не я провали

Зеленски не кани Русия на срещата за мир в Швейцария, за да не я провали

Путин ще бъде въведен в разговорите чрез посредници на следващия етап, каза президентът на Украйна

Зеленски обясни във вторник и защо не иска участието на Русия в "срещата на върха за мир", която ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария.

Според Зеленски Украйна не иска Русия да пречи на процеса.

Путин ще бъде въведен в разговорите чрез посредници на следващия етап, каза президентът на Украйна. Според него идеята е да се изработи обща позиция на страните по трите ключови въпроса, които се обсъждат, и след това да се информира Русия за решението.

"Тези три точки, ако всички страни подкрепят, както казах, тогава те ще разработят технически план стъпка по стъпка и след това ще го представят, ще го предадат, ще комуникират с представители на Русия на различни платформи в различни страни. И тогава Русия ще трябва да отговаря пред мнозинството от света", обясни Зеленски.

Русия отдавна обяви, че няма намерение да участва в тази среща, дори и да бъде поканена.

Украинските власти очакват участие в срещата на върха не само на западни страни, които са партньори на Украйна от началото на войната, но и на редица държави от Глобалния юг, които се придържат към неутралитет.