Украйна очаква през следващата седмица още пакети с помощ европейски партньори. Това съобщава УНИАН в неделя, като цитира вечерното обръщение на президента на страната Володимир Зеленски.

"Ние се подготвяме да работим с партньори тази седмица, по-специално с нашите европейски партньори - с тези, които ни подкрепят много фундаментално и ефективно", уточни той.

Зеленски обяви създаването на нов формат на сътрудничество - Украйна плюс страните от Северна Европа. В рамките на този формат ще се засили отбранителното, политическото и икономическото взаимодействие.

Украинският президент благодари на Финландия, Швеция, Норвегия, Дания, Исландия, които участват в този формат, като изрази надежда, че те ще подкрепят Плана за победа.

Зеленски представя вътрешен план за действие на Украйна

Зеленски представя вътрешен план за действие на Украйна

Той ще касае вътрешни решения в много области - ВПК, отбрана, икономика, социална политика и други

"Те също така разбират колко е важно да бъдат решителни, че е необходимо да се създават проблеми на агресора, така че Руската федерация да загуби възможността да разруши живота на света. Ще говорим със скандинавците за нови фундаментални стъпки Това може да засили натиска върху Руската федерация за тази война. Следователно следващата седмица трябва да има още нови пакети за подкрепа за Украйна", заключи държавният глава.

На 18 октомври стана известно, че Швеция продължава да доставя на Украйна два самолета за ранно предупреждение Saab 340. Авиационният експерт и анализатор Константин Криволап заяви, че тези самолети могат значително да повишат ефективността на изтребителите F-16 при поразяване на вражески цели.

Русия се присмя на русофобията в Швеция

Русия се присмя на русофобията в Швеция

Инцидент с проникване на неизвестни лица в кула доведе до паника от акция на Москва

Освен това Швеция ще се присъедини към ИТ коалицията и ще засили подкрепата за Украйна.