Русофобската реторика на шведските власти доведе до параноя сред населението на страната, което сега вижда "ръката на Кремъл" навсякъде. Това пише руското посолство в канала си в Telegram, цитирано от ТАСС.

Повод за коментара бе статия във вестник Svenska dagbladet за инцидент северно от Стокхолм.

Неизвестни са проникнали в помещенията на местна водонапорна кула. Властите не не са идентифицирали заподозрени, а качеството на водата е нормално. Местните жители са обяснили инцидента, че Москва е планирала да "изплаши шведите и да види реакцията им".

"Благодарение" на политиката на правителството подобна параноя е обхванала населението на цялата страна, отбелязват руските дипломати. - И всички граждани на тази страна могат само да съчувстват: очевидно пропагандните медии, подбудени от властите, толкова много им промиха мозъците с русофобска реторика, че те се превърнаха в параноици, виждайки във всичко "ръката на Кремъл". Обръщаме се към всички - от политиците до обикновените шведи: може да нямате топли чувства към Русия, но не се дръжте толкова неуважително към съседна държава. Такава грубост към Русия е недопустима!"

Швеция обяви пакет от 440 милиона долара подкрепа за Украйна

Швеция обяви пакет от 440 милиона долара подкрепа за Украйна

Новият пакет ще включва боеприпаси за бойни машини на пехотата, които вече са дарени на Киев

Според посолството редакторите на Svenska dagbladet "вече не се занимават с журналистика", а разпространяват "лъжи и клевети, за които, да припомним, в едно прилично правно общество, което, за съжаление, не се отнася за съвременна Швеция, може да доведе до наказателна отговорност."

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя коментира в началото на октомври разследването около взривовете на "Северен поток". По думите му, приключилите разследвания на Дания и Швеция са били "абсолютно непрозрачни".

Шпионаж и кибератаки тормозят финландски енергиен оператор. Най-големият доставчик на електроенергия във Финландия, Fortum, съобщи за нарастващи инциденти, свързани с кибератаки, дронове и подозрителни лица около своите енергийни съоръжения. Подобна ситуация се наблюдава и около активите на компанията в Швеция.

Швеция обяви през септември, че ще изпрати своя 17-и пакет помощ на Украйна с допълнителна военна подкрепа на обща стойност 4,6 милиарда шведски крони (443 милиона долара). 

Швеция привика руския посланик заради военния самолет в небето си

Швеция привика руския посланик заради военния самолет в небето си

Руският пилото не се е подчинил на предупрежденията