Най-големият доставчик на електроенергия във Финландия, Fortum, съобщи за нарастващи инциденти, свързани с кибератаки, дронове и подозрителни лица около своите енергийни съоръжения, съобщи изпълнителният директор на компанията Маркус Раурамо пред Ройтерс.

Според Раурамо, компанията, която управлява хидроелектрически, вятърни, слънчеви, ядрени и централи за комбинирано производство на топлина и електричество (CHP), е обект на ежедневни опити за кибератаки от тип отказ от услуги (DDoS) и други видове кибератаки. Освен това, по-рядко, се наблюдават дронове и подозрителни лица около съоръженията на компанията, като спътниковите връзки на енергийните централи също са били нарушени по-рано тази година.

Раурамо подчерта, че Fortum е поискала финландските власти да разследват тези инциденти, а подобна ситуация се наблюдава и около активите на компанията в Швеция.

Финландската служба за сигурност и разузнаване Supo и финландската полиция отказаха коментари за конкретните кибератаки, както и шведската служба за разузнаване Sapo.

Fortum е взела строги мерки за защита на своите системи, включително контрол на достъпа, частни охранителни услуги, резервни системи и учения за координация с властите. Според Яри Стениус, ръководител по сигурността на Fortum, въпреки увеличаването на броя на инцидентите, въздействието върху операциите на компанията остава минимално.

Финландското национално бюро за разследвания (KRP) потвърди, че води няколко открити разследвания за инциденти около критична инфраструктура.

Финландия увеличава парите за сигурност и отбрана през 2025 г.

Финландия увеличава парите за сигурност и отбрана през 2025 г.

Същевременно намалява разходите за социални помощи заради фискалния дефицит