По повод годишнината от референдума за присъединяването на Крим към Русия, президентът на Украйна Володимир Зеленски настоя, че Киев няма да се откаже от региона и е подготвил "стратегия за деокупация и реинтеграция на полуострова".

Байдън: САЩ никога няма да признаят агресивното анексиране на Крим от Русия

Байдън: САЩ никога няма да признаят агресивното анексиране на Крим от Русия

Байдън подчерта, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна

"Преди седем години Русия проведе фалшив референдум в Крим. За първи път след незаконното анексиране Украйна е подготвила стратегия за деокупация и реинтеграция на полуострова. Обединяваме света на основата на Кримската платформа, за да възвърнем на Украйна украинското", написа Зеленски в "Туитър".

Провеждането на срещата на високо равнище на "Кримската платформа", на която Киев планира да обсъди въпроса за възвръщането на Крим, е планирано за 23 август, в навечерието на Деня на независимостта на Украйна. Украинската страна предложи да се присъединят към "платформата" на редица държави, включително Турция, Франция, Великобритания, Германия, Канада и САЩ.

Миналата седмица информиран източник в Москва заяви пред "Новости", че Русия разглежда стратегията на Киев за деокупация на Крим като недопустима заплаха за агресия срещу два руски субекта, а участието на всякакви страни в "Кримската платформа" като посегателство срещу териториалната цялост.

Крим нямало да бъде окупиран от Русия, ако Украйна беше в НАТО

Крим нямало да бъде окупиран от Русия, ако Украйна беше в НАТО

Защото целта на съществуването на НАТО била да защитава всеки съюзник