Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви разработването на фундаментална нова концепция за сигурност на Украйна. Това е било обсъдено на среща по сигурността, проведена на 8 май, съобщава УНИАН.

"Другата среща - в областта на сигурността, която проведох днес, се отнася до разработването на фундаментална нова концепция за сигурност на Украйна. Ние ще дадем изчерпателни отговори на всички въпроси в областта на сигурността на страната. На законодателно ниво, на ниво на правителствени решения, по конкретни практически въпроси", каза държавният глава във вечерното си видеообръщение.

По-конкретно, според него, тази концепция ще засегне аспекти от защитата на границите до новите условия за сигурност за работата на училищата, от инфраструктурните основи на икономическата сигурност до реалната възможност да се гарантира на хората такава защита от терор, която най-напредналите държави от светът има.

"Всичко това ще бъде представено. Всичко това ще бъде изпълнено", каза президентът.

Зеленски: Старото зло се завърна, този път водено от Русия

Зеленски: Старото зло се завърна, този път водено от Русия

Украинският президент отбеляза годишнината от капитулацията на Германия през ВСВ

По-голямата част от украинците вярват в победата. Това се доказва от данните от скорошно проучване. В същото време само около 4% от анкетираните са на противоположното мнение.

По-голямата част от украинците смятат руския президент Владимир Путин за съвременен Хитлер. С това са напълно съгласни 89,3% от анкетираните украинци в западната част на страната, 78,2% на изток и 72,9% на юг.

Припомняме, че на 8 май Зеленски отбеляза годишнината от капитулацията на нацистка Германия през Втората световна война. Той обяви, че ще официализира ден на възпоменание в Украйна на 8 май, когато други западни страни празнуват победата на Европа.

В обръщение към нацията Зеленски заяви, че старото зло се е завърнало, този път водено от модерна Русия, преследваща същата цел като нацистите за поробване и унищожение. Той бе категоричен, че руснаците няма да успеят да постигнат целите си.

Допълнително циментирайки скъсването на Украйна със съветското минало, Зеленски уточни, че е внесъл в парламента законопроект, който официално прави 8 май ден на възпоменание и победа, докато 9 май, денят когато Русия отбелязва деня на победата, ще стане Ден на Европа.

Ние връщаме на нашата държава честна история без идеологически влияния. Именно на 8 май повечето нации по света си спомнят величието на победата над нацистите, добави украинският държавен глава.

Днес подписах съответния указ и всяка година от утре, 9 май, ще отбелязваме нашето историческо единство, единството на всички европейци, които унищожиха нацизма и ще победят рашизма, каза още Зеленски. Единството, което доближава мира, допълни той.

За Русия 9 май е едно от най-важните национални събития - възпоменание за огромните жертви, дадени от Съветския съюз в победата над нацистка Германия. Съветска Русия и Съветска Украйна претърпяха ужасяващи човешки загуби във войната.

За Захарова Зеленски е Юда, след като няма да чества на 9 май Ден на победата

За Захарова Зеленски е Юда, след като няма да чества на 9 май Ден на победата

Зеленски подписа указ на 9 май в Украйна да се чества Деня на Европа

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече украинския президент "ново въплъщение на Юда". Поводът е указа, който Зеленски обяви, че е подписал, на 9 май в Украйна да се чества Деня на Европа.