В отговор на искане на канцеларията на президента на Украйна, Володимир Зеленски, Малта обяви, че ще бъде домакин на предстоящата среща "Формула на мира в Украйна", която е насрочена за 28 и 29 октомври. Събитието има за цел да обедини ключови международни участници в посреднически и дипломатически усилия за намиране на решение на конфликта в Украйна.

Малтийският външен министър Ян Борг подчерта значението на инициативата, като каза: "Провеждането на преговори за мирна формула в Малта следващата седмица е най-конкретната подкрепа, която страна като Малта може да предостави, за да гарантира, че ситуацията в Украйна ще остане на първо място в международния дневен ред".

"Формулата на мира", предложена от украинския президент Владимир Зеленски на срещата на Г-20 на 15 ноември 2022 г., представлява план от десет точки, който цели не само прекратяването на военните действия и изтеглянето на руските войски, но и широк спектър от мерки, включващи ядрена, хранителна и енергийна сигурност, освобождаване на военнопленниците и възстановяване на териториалната цялост на Украйна.

Президентът Зеленски настоява справедлив край на конфликта, базиран на Устава на ООН и международното право. Той подчерта, че за започване на мирния процес, Русия не само трябва да изтегли своите войски, но и да плати обезщетение за щетите, нанесени на Украйна, и да признае нейната териториална цялост.

Зеленски благодари на Байдън за ATACMS

Зеленски благодари на Байдън за ATACMS

Байдън му обеща продължаваща подкрепа