Украинският смисъл на международните отношения е в това, че украинците винаги трябва да се грижат един за друг, когато е необходима подкрепа.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви това в ежедневно видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

Канадският премиер посети Киев, пред него Зеленски говори за контранастъплението
Обновена

Канадският премиер посети Киев, пред него Зеленски говори за контранастъплението

Трюдо обеща нова канадска военна помощ

Както обичайно, той направи преглед на изминалия ден и най-важните си срещи. 

Сред тях е тази с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо.

Припомняме, че Трюдо обяви отпускането на военна помощ на Украйна за 375 милиона долара. Той също така каза, че Канада възнамерява да конфискува руски транспортен самолет, който кацна в Торонто миналата пролет. Ще бъде предаден на Украйна.

Канада, членка на НАТО, в която живее една от най-големите украински диаспори в света, предоставя военна и финансова помощ на Украйна по време на пълномащабното нахлуване, започнато от Русия през февруари 2022 г.

Канада е сред най-верните поддръжници на Киев и до момента му е предоставила подкрепа на стойност милиарди долари, включително над 1 милиард канадски долара военна помощ.

Пътуването на Трюдо до Киев последва нощ на руски въздушни атаки с ракети и дронове срещу цели извън столицата, включително Одеса, Полтавска област и Харков.

Димът от пожарите в Канада достигна Ню Йорк

Димът от пожарите в Канада достигна Ню Йорк

Пожарите в Източна Канада тази година са безпрецедентни

Подробно бяха обсъдени последиците от руската терористична атака срещу Каховската ВЕЦ. Канада е сред онези, които могат да ни помогнат да се възстановим от това бедствие. Разбираме се в стъпките, които са необходими. Те са необходими много бързо, отбелязва Зеленски.

Разбира се, няма да останем настрана от бедствието, пред което е изправена Канада сега. Масови горски пожари, колосални екологични загуби и заплахи за хората. Украйна е готова да помогне в гасенето на пожари, ако Канада се нуждае от такава международна помощ, увери той.

Германски експерт очаква да усетим последиците от взривяването на язовира Каховка

Германски експерт очаква да усетим последиците от взривяването на язовира Каховка

Последствията ще останат с десетилетия

Зеленски коментира с гняв реакции към случилото се в Каховка. 

Сега, за съжаление, виждаме, че на някои нива в света има просто срамно безразличие към екоцида и човешката трагедия, причинени от руската терористична атака срещу ВЕЦ Каховка.

Когато международните организации, които трябва да защитават живота в световен мащаб, нямат време да организират и изпратят спасителна мисия на окупираната територия дори след седмица, когато някои световни играчи не смеят да излязат дори с ясни и силни изявления, които биха осъждат това ново руско военно престъпление, терористите просто се подхранват от тази слабост на света, това безразличие - то ги насърчава. И ние трябва да преодолеем това. И ние ще преодолеем.

Ние настояваме и насърчаваме международните организации и международната подкрепа да дойдат в частта от Херсонска област, където сега са окупаторите, настоя той.

Към момента над 3000 души вече са евакуирани в Херсонска и Николаевска области. Но отново, това е само свободна територия под наш контрол.

В окупираната територия е възможно да се помогне на хората само в някои райони - руските терористи правят всичко, за да бъдат жертвите на бедствието възможно най-много. Руските обстрели продължават - дори на пунктовете за евакуация. Русия не оказва реална помощ на хората в наводнените райони - не за пропаганда, а за доброто на хората..

За всичко това руската държава и руското ръководство трябва да носят отделна, справедлива и строга отговорност, настоя той.