Канадският премиер Джъстин Трюдо посети Киев в събота в знак на подкрепа, докато Украйна се подготвя за голяма контраофанзива срещу руските сили и на фона на почти ежедневни въздушни удари в украинската столица, предава Ройтерс.

Трюдо отдаде почитта си на мемориал в центъра на Киев на загиналите украински войници, убити в битки с проруските сили от 2014 г. насам.

По време на пресконференция Джъстин Трюдо обяви отпускането на военна помощ на Украйна за 375 милиона долара. Той също така каза, че Канада възнамерява да конфискува руски транспортен самолет, който кацна в Торонто миналата пролет. Ще бъде предаден на Украйна.

По време на съвместна пресконференция с премиера на Канада Джъстин Трюдо президентът на Украйна Володимир Зеленски отговори на въпрос относно контранастъплението на въоръжените сили на Украйна.

Журналистите го попитаха за изявлението на руския президент Владимир Путин, който каза предния ден, че "украинската армия не е постигнала целите си в нито един сектор" по време на контранастъплението.

"Ежедневно поддържам връзка с нашите командири от различни направления - Сирски, Тарнавски, Москалев, Наев, Залужни. Вече всички са в положително настроение. Кажете го на Путин", каза Зеленски в отговор.

"В Украйна се провеждат контранастъпателни и отбранителни действия. На какъв етап - няма да говоря подробно. И мисля, че ще го усетим", каза президентът. "Не бих се доверил на телеграм каналите и на Путин. Трябва да се доверите на нашата армия."

Путин призна за украинското контранастъпление

Путин призна за украинското контранастъпление

Според него то не е постигнало успехи

Канада, членка на НАТО, в която живее една от най-големите украински диаспори в света, предоставя военна и финансова помощ на Украйна по време на пълномащабното нахлуване, започнато от Русия през февруари 2022 г.

Канада е сред най-верните поддръжници на Киев и до момента му е предоставила подкрепа на стойност милиарди долари, включително над 1 милиард канадски долара военна помощ.

Пътуването на Трюдо до Киев последва нощ на руски въздушни атаки с ракети и дронове срещу цели извън столицата, включително Одеса, Полтавска област и Харков.

Канада изпрати първия танк в Украйна

Канада изпрати първия танк в Украйна

Подкрепа срещу руската агресия