Според експерта Франк Галан, взривът на язовира "Нова Каховка" ще има сериозни последици за Румъния и България, като крайбрежни държави на Черно море. Този язовир е един от най-големите в Източна Европа, и дори ако въоръжен конфликт, като този в Украйна, "приключи след един ден", въздействието от взрива на язовира ще се усеща за десетилетия напред, цитират думите му "Дер Щандарт" и "Дочев Веле" .

Галан предупреждава, че във водите на Черно море са отнесени мини, които могат да бъдат разпръснати и да представляват опасност за корабоплаването и безопасността в морето. Освен това, екосистемите в морето ще бъдат сериозно засегнати, по-специално в района около Кримския полуостров. Тези последствия ще засегнат обаче не само руснаците, но и цялото Черно море.

Един от примерите за последиците е увеличаването на водното ниво в град Херсон, разположен на 60 километра надолу по реката. Преди войната там живееха около 300 000 души, но поради взрива на язовира водното ниво продължава да се повишава. Прогнозира се, че то ще достигне метър и половина, което ще има сериозни и дългосрочни последици за града и общността.

Скъсването на стената на язовира "Нова Каховка" се смята за сериозна ескалация на войната в Украйна. Галан изразява загрижеността си, че ако някой е способен да предизвика такава хуманитарна и екологична катастрофа, "то какво още може да направи - включително атака на атомна електроцентрала".

Норсар, норвежка група, която наблюдава сеизмичните активности в Европа, съобщи, че експлозията на язовира се случила в 2:54 часа украинско време на 6 юни. Това е независимо доказателство, което потвърждава, че язовирната стена е била взривена, а не е рухнала поради вътрешно напрежение и лошо управление, както беше предполагано. Сеизмолозите обясняват, че импулсът от енергия, който е забелязан, е типичен за експлозия.

Няма замърсяване по българското Черноморие след взрива на язовир Каховка, уверяват от МС

Няма замърсяване по българското Черноморие след взрива на язовир Каховка, уверяват от МС

Всички български черноморски плажове са чисти и безопасни за туристите