Специалисти от норвежкия изследователски център NORSAR, занимаващи се с изследване на сеизмичните явления, съобщиха, че в деня на разрушаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа вероятно е станала експлозия в района на централата, цитира данните им Руската служба на Би Би Си.

"Данните от регионалните сеизмични станции показват ясни сигнали във вторник, 6 юни в 2:54 местно време. Часът и местоположението (координати: 46.7776, 33.37) съвпадат със съобщенията в медиите за срутването на язовир Каховка. Сигналите показват, че е имало експлозия ", се казва в изявление на учените.

Веднага след разрушаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа украинските власти обвиниха във взривяването на станцията руските военни, които я превзеха в самото начало на войната.

В петък Службата за сигурност на Украйна разпространи запис на прихванат разговор между двама руски военни, който според украинските служби за сигурност доказва, че Русия е взривила централата.

Изявленията на руски официални лица и медии за случилото се различават. Първоначално окупационните власти на Херсонска област твърдяха, че водноелектрическата централа е разрушена поради месеци на обстрел. Скоро се появиха и твърдения за ракетна атака, уж нанесена от въоръжените сили на Украйна в нощта преди катастрофата (държавната агенция ТАСС продължава да се придържа към тази версия).

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков първоначално нарече разрушаването на Каховската водноелектрическа централа резултат от саботаж от Украйна, без да уточнява как точно е извършен този саботаж. В петък Песков каза, че "Украйна е взривила язовира".

Най-малко 13 души са станали жертва на наводнението от разрушения язовир

Най-малко 13 души са станали жертва на наводнението от разрушения язовир

Данни от украинска и руска страна