Службата за сигурност на Украйна (СБУ) потвърди, че разполага със запис на телефонен разговор, който доказва, че руска "диверсионна група" е отговорна за взрива на водноелектрическата централа Каховка и язовира в Южна Украйна.

СБУ публикува минута и половина от предполагаемия разговор в своя Telegram канал, в който двама мъже обсъждат последиците от нападенията, като единият от тях е описан като руски войник. Ройтерс не можа да потвърди независимо записа, а Русия не коментира съдържанието му веднага.

В разговора се казва, че украинците не са отговорни за нападенията, а те са извършени от руската диверсионна група. Единият от мъжете казва: "Те (украинците) не го удариха. Това беше нашата диверсионна група... Те искаха да изплашат (хората) с този язовир." Той също така споменава, че хиляди животни са били убити в "сафари парк" надолу по реката.

След разговора СБУ не разкрива повече детайли относно участниците в него, но обявява, че започва наказателно разследване за военни престъпления и "екоцид". В изявление СБУ казва: "Прехващането от СБУ потвърждава, че водноелектрическа централа е била взривена от диверсионна група на окупаторите... Нашествениците искаха да изнудват Украйна, като взривиха язовира и организираха екологична криза в южната част на страната ни."

В четвъртък са спасени стотици украинци от покривите на наводнените райони. Губернаторът на южния регион Херсон съобщи, че около 600 квадратни километра от региона са покрити с вода.

Тези събития добавят допълнително напрежение в отношенията между Украйна и Русия, след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. Инцидентът с взрива на водноелектрическата централа и язовира се разглежда като нова провокация и опит за дестабилизация на Южна Украйна. Световната общественост ще наблюдава развитието на тези събития и възможните реакции от страна на Русия и Украйна.

АЕЦ Запорожие все още взима вода за охлаждане от Каховка

АЕЦ Запорожие все още взима вода за охлаждане от Каховка

Нивото на водата в язовира продължава да спада, в петък сутринта е било 11,74 м