В резултат на наводнението, причинено от разрушаването на язовира на водноелектрическата централа Каховка, загинаха най-малко 5 души, още 13 са в неизвестност, съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Четирима души са загинали в Херсонска област, още един - в Николаевска област.

"В Херсонска област реално са наводнени 48 населени места, от които: 34 (3625 къщи) - на територията, контролирана от Украйна, 14 - на временно окупираната", каза шефът на МВР.

Ръководителят на руските окупационни власти на Херсонска област Владимир Салдо на свой ред съобщи за най-малко осем загинали в резултат на наводнението.

Той твърди, че руските власти са евакуирали повече от 5800 души от зоните на наводненията. В същото време на левия бряг на Днепър, окупиран от руските войски, хората се оплакват в чатове, че няма помощ от държавата, а военните дори са попречили на доброволци.

В четвъртък са спасени стотици украинци от покривите на наводнените райони. Губернаторът на южния регион Херсон съобщи, че около 600 квадратни километра от региона са покрити с вода.

Киев имал запис, доказващ, че Русия е взривила ВЕЦ Каховка

Киев имал запис, доказващ, че Русия е взривила ВЕЦ Каховка

Записан е телефонен разговор