Президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде домакин на украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом във вторник, съобщава CNN. Това се случва, докато дискусиите относно споразумението за помощ за Украйна остават в застой в Конгреса.

Отбелязва се, че посещението, което Белият дом обяви в неделя, е второто за Зеленски във Вашингтон от началото на войната в Украйна. Предишното посещение бе през септември.

Конгресът изглежда не е по-близо до споразумение за обвързване на промените в имиграционната и граничната политика с пакета за спешна помощ, който ще осигури финансиране за Украйна и Израел, преди законодателите да напуснат града за празниците.

Байдън призова Конгреса: Без помощ за Киев, подаряваме на Путин победата

Байдън призова Конгреса: Без помощ за Киев, подаряваме на Путин победата

Часове педи гласуването и заплахи на републиканците, че ще го блокират

Срещата има за цел да "подчертае непоклатимия ангажимент на Съединените щати да подкрепят народа на Украйна, докато се защитава срещу бруталната инвазия на Русия, заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер в изявление. Докато Русия засилва ударите си с ракети и безпилотни самолети срещу Украйна, лидерите ще обсъдят спешните нужди и жизненоважното значение на продължаващата подкрепа от страна на Съединените щати в този критичен момент", каза тя.

Ако Конгресът не постигне сделката преди празниците, Белият дом ще трябва да направи труден избор относно снабдяването на съюзници като Украйна за потенциална сметка на военната готовност на САЩ. Висши служители на администрацията на Байдън алармираха от седмици относно изчерпването на финансирането за Украйна и потенциалните последици.

Зеленски договори с Байдън съвместно производство на оръжие

Зеленски договори с Байдън съвместно производство на оръжие

През декември тази година ще се проведе специална конференция с участието на украински и американски производители