Украинският президент Володимир Зеленски заяви в понеделник, че жизненоважни американски оръжия започват да пристигат в Украйна в малки количества и че процесът трябва да се ускори, предава "Ройтерс".

Зеленски каза на съвместна пресконференция в Киев заедно с гостуващия шеф на НАТО Йенс Столтенберг, че ситуацията на бойното поле пряко зависи от скоростта на доставките на боеприпаси за Украйна.

"Навременна подкрепа за нашата армия. Днес все още не виждам нищо положително по този въпрос. Има доставки, леко са започнали, този процес трябва да се ускори", каза той.

Съединените щати приеха пакет от помощ на стойност 61 милиарда долара миналата седмица, слагайки край на месеците на безизходица в Конгреса и повишавайки надеждите в Киев, че критично ниските му запаси от артилерийски снаряди скоро ще бъдат попълнени.

Зеленски призова за по-бързи оръжейни доставки

Зеленски призова за по-бързи оръжейни доставки

Трябва да се спре руския пробив

Украинският президент съобщи в неделя, че войските му са се оттеглили от три села на изток, където руските сили са в настъпление и постепенно превземат територия.

"Сега руската армия се опитва да се възползва от ситуацията, докато чакаме доставките от нашите партньори... и точно затова скоростта на доставките означава стабилизиране на фронта", каза Зеленски.

"Русия се готви за настъпателни действия", добави той.

Украинският лидер също изтъкна необходимостта от доставки на ПВО системи Patriot, които Киев иска да получи от своите съюзници, за да противодейства на ударите на Русия с ракети с голям обсег и безпилотни самолети.

Той каза, че Киев е постигнал известен напредък в тази посока, но че все още работи по въпроса за получаване на нови пускови установки.

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Най-трудният район днес е село Очеретино в посока Авдеевка

По-време на необявеното си посещение в Украйна, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че членовете на Алианс не са изпълнили обещанията си за военна помощ през последните месеци, но каза, че потокът от оръжия и боеприпаси сега ще се увеличи.

Неговото посещение - третото след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. - идва в труден момент на бойното поле за Украйна. След неуспешната украинска контраофанзива миналата година, руските сили спечелиха инициативата - поне отчасти поради недостига на оръжия и боеприпаси от западните партньори на Киев.

"Също така ще бъда много честен с президента Зеленски, а също и с Радата, че съюзниците от НАТО не изпълниха това, което обещахме през последните месеци", каза Столтенберг във влака, който го отвеждаше в Киев в понеделник.

"Съединените щати прекараха шест месеца, за да съгласуват пакет, а европейските съюзници не доставиха боеприпасите, които обещахме. Но сега съм уверен, че нещата ще се променят", каза той.

Русия засилва офанзивата в Източна Украйна

Русия засилва офанзивата в Източна Украйна

Още войски подсилват фронтовата линия

Осен пакетът за помощ на САЩ, Столтенберг посочи за пример "рекордно големият" ангажимент на Великобритания към Киев, съобщен миналата седмица от британският премиер Риши Сунак.

Той също така отбеляза, че Германия се е съгласила да предостави нова система за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна, а Нидерландия е увеличила помощта си за Киев. Той каза, че очаква да дойдат и други "нови ангажименти".

"Това ще има значение - тъй като липсата на подкрепа направи разликата", каза той, намеквайки за украинските неуспехи на бойното поле.

Той каза, че руснаците са платили "висока цена за незначителни териториални придобивки" и Украйна все още може да обърне ситуацията на бойното поле.

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да надделее

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да надделее

Столтенберг предупреди Китай, че не може да има добри отношения със Запада и да поддържа Русия