Украинският президент Володомир Зеленски е провел телефонен разговор с българския премиер акад. Николай Денков. Информацията за разговора е публикувана на официалната страница на украинското президентство вчера в рамките на репортажите за работното посещение на Зеленски в Запорожка област.

Телефонният разговор е проведен от фронтовата линия, която минава именно в Запорожието.

"Държавният глава благодари на Николай Денков за силната му реч в Европейския парламент и за принципната позиция на неговото правителство в подкрепа на Украйна."

Разговорът е засегнал и темата за по-нататъшната подкрепа в областта на отбраната. Володимир Зеленски е информирал Денков за настоящите отбранителни нужди на Украйна, по-специално за укрепване на способностите на украинските военновъздушни сили и артилерията.

Лидерите са обсъдили и сътрудничеството между двете страни в контекста на европейската интеграция на Украйна. Зеленски е подчертал значението на единството на страните в подкрепа на европейската интеграция на Украйна и на многогодишната помощ на стойност 50 млрд. евро.

Президентът Зеленски е поканил български представители на планираната за началото на 2024 г. - среща на съветниците по национална сигурност и външна политика относно по-нататъшното прилагане на украинската мирна формула. Украинските агенции днес публикуват предимно информация за скептицизма на Володимир Зеленски, че в рамките на тази година тази формула може да бъде на практика осъществена.