От месеци президентът Зеленски настоява за модерни западни системи за противоракетна отбрана и сега изглежда, че това може да се случи, коментира Би Би Си.

Съобщава се, че САЩ са закупили за Украйна разработената от Raytheon и Kongsberg Национална усъвършенствана ракетна система "земя-въздух" (NASAMS).

В САЩ такава система вече защитава Белия дом и Капитолия и се използва от други държави, включително Норвегия, Финландия, Испания и Литва.

Зеленски пред НАТО: Русия воюва за правото да диктува бъдещия световен ред

Зеленски пред НАТО: Русия воюва за правото да диктува бъдещия световен ред

Украинският президент поиска още оръжия и санкции срещу Москва

Украйна иска да засили защитата си срещу нападения от руски самолети и крилати ракети, последните от които причиниха такива разрушения и човешки жертви в търговския център в Кременчук в понеделник.

NASAMS е система със среден и дълъг обсег на действие, която се използва за сваляне на самолети и крилати ракети. Системата е сравнително лесна за използване, мобилна е и осигурява мрежови възможности за Украйна.

Тя използва изпитаната система AIM-120 AMRAAM, чийто вариант "въздух-въздух" се използва от самолетите F-22, F-35, F-16 и F/A-18.

Изстрелвани от наземни пускови установки, те се отличават с активно радарно проследяване, висока устойчивост на електронни контрамерки и се твърди, че са с 90% ефективност.

При използване ракетата първоначално се насочва към целта от наземния радар, след което в определен момент се активира бордовият радар на AMRAAM, за да осигури крайно насочване.

Зеленски: Само с по-мощно оръжие ще спрем руските удари

Зеленски: Само с по-мощно оръжие ще спрем руските удари

След поредния ден на сражения

Украйна използва по-стари системи съветско производство, като например ракетите с голям обсег на действие S-300 и ракетите с по-малък обсег на действие Buk-M1 (SA-11). Те са ефективни, но съвременните системи предлагат повече.

Защитата с много малък обсег продължава да се осигурява от доставяните от Запада Manpads (преносими системи за противовъздушна отбрана) като Stinger и Starstreak.