С връщането си в Украйна украинският президент Володимир Зеленски е посетил фронта и линията, която отстояват украинските военни, съобщи УНИАН.

Държавният глава е посетил част на морските пехотинци, макар и да не се дава информация за локацията им. Снимки от посещението си и срещата с военните президентът публикува в своя канал в "Телеграм".

По-късно стана ясно, че той е посетил района на Угледар - Маринка по случай деня на морския пехотинец. Зеленски е раздал медали на отличили се военнослужещи и е обещал нови оръжия и по-добра екипировка. Президентът обяви създаването на обособена морска пехота, като част от Въоръжените сили на Украйна.

Припомняме, че украинският президент взе участие като специален гост на срещата на Г-7 в японския град Хирошима. Там той се срещна с много от лидерите на страните от голямата седморка, включително с американския президент Джо Байдън. Преди това той посети и срещата на върха на Арабската лига в Джеда, Саудитска Арабия.

Преди това той посети няколко европейски столици на фона на очакванията за украинска контраофанзива.

По време на своите посещения украинският президент успя да консолидира подкрепата за страната си и включително да постигне напредък в искането на Киев да получи западни самолети F-16, за да може да се противопоставя по-ефективно на руската авиация и да подкрепи силите си на земята за връщане на завзетите от Русия територии.

Зеленски похвали подкрепата на Байдън за коалиция за изтребители

Зеленски похвали подкрепата на Байдън за коалиция за изтребители

Това значително ще засили украинската армия в небето