Президентът на Украйна Володимир Зеленски пожела на християните от западния обряд весела Коледа. В приветствието си той отбеляза, че тази година всички празници имат горчив привкус за украинците поради войната, съобщи "Укринформ".

"Тези дни милиони хора в Украйна и по света празнуват Коледа. Появата на Божия Син даде на хората надежда за спасение, вяра в победата на доброто и милостта. За съжаление тази година всички празници ни имат горчив привкус. Можем да усетим традиционния дух на Коледа по различен начин. Вечерята на семейната маса не може да бъде толкова вкусна и топла. Около него може да има празни столове. И нашите къщи и улици не могат да бъдат толкова светли. А коледните камбани могат да звънят не толкова силно и вдъхновяващо. Чрез сирени за въздушна тревога или още по-лошо - изстрели и експлозии", каза президентът в коледното си поздравление.

Петима загинали при обстрел на Херсон

Петима загинали при обстрел на Херсон

Най-малко още 20 души са ранени

Както отбеляза президентът, украинците посрещат зимните празници в трудни обстоятелства.

"Някой ще види днес първата звезда в небето над Бахмут, Рубижне и Креминна. Някой ще отпразнува празника в чужди жилища - домове на украинци, които са дали подслон на украинци. Някой ще чуе популярната украинска коледна песен Щедрик на друг език - във Варшава, Берлин, Лондон, Ню Йорк, Торонто и много други градове и държави", каза Зеленски. Някой, добави президентът, ще посрещне тази Коледа в плен, но нека помнят, че ние също идваме за нашия народ, ще върнем свободата на всички украински мъже и жени. Където и да сме, днес ще бъдем заедно. Ще си пожелаем нещо. Един за всички. И ще изпитаме радост. Един за всички. И ще разберем истината. Един за всички", подчерта Зеленски.

Президентът добави, че украинците няма да чакат чудо, тъй като сами го създават.

Припомняме, че войната в Украйна навлезе в десетия си месец.