Тази година Украйна няма да се доближи до влизане в НАТО поради опасения, че това ще въвлече Северноатлантическия Алианс във война с Русия, пише британският вестник Telegraph.

Източници на изданието твърдят, че по време на подготовката за срещата на върха на НАТО, която ще се проведе във Вашингтон на 9-11 юли и ще бъде посветена на 75-ата годишнина на организацията, САЩ и Германия са се обявили против установяването на ясни срокове за евентуално влизане на Украйна в Алианса.

"Те са много скептични относно продължаващия напредък на Украйна към пълноправно членство в НАТО тази година", каза пред вестника източник, запознат с администрацията на Байдън. "Съединените щати може да не са толкова загрижени като Германия, но са загрижени за заплахата, която Русия представлява за останалата част от Алианса."

Очаква се решението да разочарова Володимир Зеленски, президент на Украйна, който според изтоничка на Telegraph, е бил предупреден от колегите си да не изисква "невъзможното" от Aлианса.

Миналата година Зеленски нарече ситуацията "безпрецедентна и абсурдна", когато лидерите на НАТО отказаха да поканят Киев за пълноправно членство на срещата във Вилнюс.

Според източници на изданието в Aлианса висши служители на НАТО смятат, че членовете на организацията, които подкрепят влизането на Украйна, включително Великобритания, са създали твърде голям натиск около това решение.

Има опасения, че въпросът за членството на Украйна в НАТО доминираше на миналогодишната среща на върха и предизвика разногласия между страните-членки, играейки в полза на Доналд Тръмп, който постави под съмнение ползата на Aлианса.

В същото време, както пише изданието, по време на среща на върха на НАТО във Вашингтон през юли, на Украйна ще бъде предложен някакъв "мост" или "пътека", към която да се присъедини в знак на подкрепа за процеса. Те обаче няма да дадат ясни дати за присъединяването на Киев към Алианса.

Дипломати казват, че пакетът за подкрепа, който се обсъжда в момента, ще подчертае "способността на Украйна да избира бъдещето си" и ще демонстрира, че "пътят към членството става все по-кратък", докато Киев се защитава от руската агресия.

Пакетът ще се фокусира върху укрепването на въоръжените сили на Украйна, за да се гарантира, че страната е готова незабавно да се присъедини към НАТО, когато лидерите на Алианса се съгласят, че моментът е настъпил.

Умеров: Голяма част от помощта за Украйна пристига със закъснение

Умеров: Голяма част от помощта за Украйна пристига със закъснение

Ситуацията на новия фронт в североизточната област Харков е стабилизирана, но според Умеров, Москва се готви за нов натиск.