Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства четиристранните преговори с Русия, Франция и Германия като смислени и като стъпка към мира. Това се посочва в изявление на кабинета му, съобщава "Ройтерс".

"Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски оценява положително срещата, нейния конструктивен характер, както и намерението да продължат съдържателните разговори в продължение на две седмици в Берлин", се казва в прессъобщението.

Припомняме, по-рано днес външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че отговорът на САЩ на предложенията за сигурността на Москва не съдържа "позитивна реакция" относно основният въпрос - неразширяването на НАТО на изток и неразгръщането от страна на Алианса на оръжия, които могат да са заплаха за Русия.

Русия не вижда позитивна реакция от САЩ за неразширяването на НАТО

Русия не вижда позитивна реакция от САЩ за неразширяването на НАТО

Сергей Лавров не е удовлетворен от отговора на Вашингтон

Реакцията му дойде, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заявиха, че ще продължат да подкрепят принципа за отворените врати на Алианса, без да правят изключения за съседни на Русия държави.

В началото на тази седмица върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, съобщи и че за момента ЕС няма да предприема нови санкции срещу Русия. Той поясни, че "процесът на вземане на решение за санкции е сложен" и че е необходимо съвместно съгласие на всички държави членки и съюзници на ЕС, преди да бъдат приложени каквито и да било нови мерки.

САЩ също отхвърлиха призивите за незабавно налагане на икономически санкции срещу Русия, тъй като считат, че това ще подкопае способността на Запада да възпре евентуална руска агресия срещу Украйна.

Столтенберг отговори на Русия: Има готовност за диалог, но НАТО има искания, както Русия

Столтенберг отговори на Русия: Има готовност за диалог, но НАТО има искания, както Русия

Русия да деескалира ситуацията и да изтегли военните си сили от Грузия, Молдова и Украйна

Обединеното кралство заплаши Русия със санкции, след като Великобритания обвини Кремъл, че се опитва да постави проруски лидер в Украйна.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски обяви, че подкрепя налагането на санкции незабавно.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Русия предупреди с бързи ответни мерки, ако САЩ и съюзниците отхвърлят исканията ѝ

Русия предупреди с бързи ответни мерки, ако САЩ и съюзниците отхвърлят исканията ѝ

Докато Русия чака отговор, Лавров обясни, че няма да чакат вечно