Украинският президент Володимир Зеленски се опита да събере международна подкрепа за страната си срещу Русия в поредица от телефонни разговори с чуждестранни лидери, съобщава "Ройтерс".

Ходът му идва в момент, когато по всичко изглежда, че Москва се готви да анексира част от украинската територия.

Зеленски разговаря с лидерите на Великобритания, Канада, Германия и Турция с искане за повече военна помощ и налагането на по-строги санкции срещу Москва след това, което Киев и Западът заклеймиха като незаконни и фиктивни референдуми в четири частично окупирани области на Украйна.

Съединените щати обявиха, че работят със съюзници и партньори, за да наложат сериозни икономически санкции на Москва, а Европейската комисия предложи нов пакет наказателни мерки.

ЕС предлага осми пакет от санкции, с който Русия "да си плати" за ескалацията в Украйна

ЕС предлага осми пакет от санкции, с който Русия "да си плати" за ескалацията в Украйна

С нови забрани за внос на руски продукти блокът лишава Москва от 7 млрд. евро приходи

"Очакваме Лондон да реагира и на руските фиктивни референдуми. Отбраната и финансовата помощ за Украйна трябва да бъдат засилени в отговор", написа Зеленски в Туитър, след като проведе разговор с британския премиер Лиз Тръс.

В друг разговор - с канадския премиер Джъстин Трюдо, украинският лидер подчерта, че светът не трябва да се огъва пред руския "ядрен шантаж" и добави: "Агресорът трябва ясно да разбере всички последствия от своята безотговорност".

Вашингтон съгласен Украйна да ползва оръжията му по територии, които Русия планира да анексира

Вашингтон съгласен Украйна да ползва оръжията му по територии, които Русия планира да анексира

САЩ няма да признаят анексирането

Зеленски благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за осъждането от страна на Анкара на т.нар. "референдуми" и добави: "Световната общност трябва да даде възможно най-силния отговор на действията на Русия".

В друг разговор Зеленски получи обещание от страна на германския канцлер Олаф Шолц, че финансовата, политическата и хуманитарната подкрепа на Берлин за Украйна няма да се отслабва.

Шолц също увери, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна в защитата на нейния суверенитет и териториална цялост, включително с доставки на оръжия.