Екипът на президента на Украйна Володимир Зеленски покани гражданите на Украйна да си подават кандидатурите за членство в неговата нова партия "Слуга на народа", която ще се яви на предсрочните парламентарни избори през юли, бидейки сигурен, че те могат да вземат властта от дискредитираната политическа класа, съобщава "Ройтерс".

Кандидатите, които, подобно на бившия комик, не трябва да имат предишен политически опит, могат да кандидатстват чрез сайт, в който да рекламират възможностите си и да дават предложения за нови закони, уточниха официални лица при стартирането на кампанията на партията.

За Зеленски петицията за неговата оставка е "виц"

За Зеленски петицията за неговата оставка е "виц"

Нямало основания държавният глава да ѝ отговаря

След това кандидатите ще бъдат проверени с помощта на международни компании. Представители на партията, кръстена на телевизионното шоу, което направи Зеленски известен, може да използват детектор на лъжата, за да проверят честността на кандидата.

Партията на Зеленски няма депутати в настоящия украински парламент. Спечелването на предсрочните избори ще му позволи да реши състава на новото правителство и да осъществи реформи, които биха могли да удовлетворят избирателите му и международните донори на Украйна.

Социологическите проучвания показват, че партията на Зеленски ще спечели изборите през юли, но няма да има мнозинство.

Върховната рада се заяде със Зеленски

Върховната рада се заяде със Зеленски

Андрей Парубий добави, че депутатите ще обжалват указа на президента за разпускане на парламента

"Разбира се, че нашите опоненти са политици от старата школа", коментира шефът на предизборния щаб Олександър Корниенко, допълвайки: "В момента се опитват да създадат впечатлението, че освен тях няма никой друг, способен да управлява страната."

Комикът Зеленски спечели президентските избори през миналия месец със съкрушителна преднина, обещавайки да се бори с корупцията и нов начин за правене на политика в една от най-бедните страни в Европа.

Днешното съобщение за набирането на бъдещи депутати е в съответствие с неортодоксалния стил на провеждане на кампания от страна на Зеленски. В надпреварата за президент той разчиташе предимно на публикации в социалните мрежи и комедийни скечове, докато избягваше традиционните политически митинги. Той събираше идеи за политиката във Facebook.

Зеленски обеща на Русия политика на "моркова и тоягата"

Зеленски обеща на Русия политика на "моркова и тоягата"

За "тоягата" Украйна ще разчита на Запада

"На първо място, този човек трябва да бъде високоморален, с дълбоки принципи и с желание да разбере и изпълни задачите, които украинското общество ще му постави", посочи лидерът на партията Дмитро Разумков.

В телевизионното шоу Зеленски играеше учител по история, който случайно става президент след като видео с него, в което говори за корупцията, става много популярно.