Началникът на администрацията на президента на Украйна Володимир Зеленски, Андрей Богдан, обяви, че разглежда петицията за оставката на държавния глава като "виц", отбелязвайки, че няма основания за отговор.

"Законът предвижда случаите, когато правомощията на президента се прекратяват, а такива петиции не са основание за тяхното прекратяване", коментира Богдан в ефира на телевизия "1+1".

Петицията за оставка на Зеленски получи необходимия брой гласове

Петицията за оставка на Зеленски получи необходимия брой гласове

Само за ден от публикуването ѝ

По-рано беше съобщено, че петицията е събрала повече от 25 000 гласа, които са необходими тя да бъде разгледана от държавния глава. Нейният автор твърди, че Зеленски "всъщност няма подкрепа от 73% от избирателите", тъй като само е консолидирал протестния вот на украинците.

На 30 април Централната избирателна комисия на Украйна официално призна Зеленски за победител в президентските избори. Във втория тур той беше подкрепен от 73,22 на сто от избирателите.

В понеделник се състоя официалното встъпване в длъжност на Зеленски. След това той от трибуната на Върховата рада (украинския парламент) обяви нейното разпускане. Той насрочи предсрочните парламентарни избори за 21 юли. Редовните парламентарни избори бяха планирани за октомври.

В Украйна настояха за оставката на Зеленски

В Украйна настояха за оставката на Зеленски

Беше създадена специална петиция по въпроса