Въпреки огромния брой жертви руските командири продължават да поставят различни цели пред своите военни сили.

"Нападението може да дойде и от двете страни. Настъплението може да е на юг или на изток. Той (Путин - бел. ред.) си постави за цел да достигне административните граници на Донецка и Луганска област", каза пред ARD украинският лидер.

Зеленски подчертава, че диктаторът на Кремъл продължава да изпраща хиляди руснаци на смърт.

Зеленски за срещата в Рамщайн: Засилва нашата устойчивост

Зеленски за срещата в Рамщайн: Засилва нашата устойчивост

Партньорите са твърди в позицията си - ще подкрепят Украйна, със задоволство подчерта президентът

"Децата му не се бият, не умират, не страдат. Къде са децата и внуците му? Може би те са в Донбас? Подкрепяте, както казва той, бедните хора, които са обиждани? Или стоят на стража в окупираните територии? Мисля, че не. Няма да ги намерим при вас. И след войната, и след това. Тези хора ще продължат да живеят. Цената на тази война са жертвите на други хора, а не на Путин", добави украинският президент.

"Когато срещу нас има руска армия с хиляда танка, никоя държава не решава, че дава 10, 20, 50 танка, това не решава проблема. Те правят много важно нещо - мотивират нашите воини да се борят за собствените си ценности. Защото те показват, че целият свят е с вас", казва Зеленски.

Той също така благодари на германския канцлер Олаф Шолц и на президента Франк-Валтер Щайнмайер за оказаната помощ, но подчерта, че би искал да получи ясен отговор за доставката на танкове Leopard-2.

"Оценявам всичко, което направиха Щайнмайер, Шолц и Бундестагът. Искам да чуя по партньорски начин - имам Leopard, за да ги обслужвам, нека направим това и това. А ако няма воля, не бива да се търсят причини. Трябва да кажете "не" - заяви президентът Зеленски.

Сред оръжията, от които Украйна се нуждае най-много в момента, са западните системи за противовъздушна отбрана. По-специално германските зенитни ракетни системи IRIS-T.

Зеленски поиска танкове и самолети F-16

Зеленски поиска танкове и самолети F-16

Той се обърна и по германската телевизия

"Нуждаем се от системи за противовъздушна отбрана, които да защитават небето ни колкото е възможно повече. Благодарен съм на Германия за IRIS-T тук. Това са добри системи и се нуждаем от повече такива. Олаф Шолц обеща, нека повярваме на канцлера. Ще изчакаме. И, разбира се, NASAMS, Patriot", посочи ръководителят на страната.

В същото време Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от защита на бойното поле. Според него се говори за артилерия, РСЗО, важни бронирани машини - БМП, БТР от различни видове.

"Трябват ни танкове - това е видът оборудване, което ни липсва, няма какво да крием. Снарядите за всичко изброено по-горе също са в недостиг", каза президентът.

Зеленски: Русия нищо няма да постигне в Украйна

Зеленски: Русия нищо няма да постигне в Украйна

Киев зове за подкрепа срещу агресията

Държавният глава добави, че "иска нова страница" във войната.

"Това, разбира се, е самолет. Бихме искали руснаците да нямат контрол над небето. Разбира се, че се нуждаем от ракети с голям обсег. За да не ударят нашите градове", заключава Зеленски.