Украинският президент Володимир Зеленски поздрави САЩ по повод Деня на ветераните и говори за "общите победи" на двете страни.

"Днес е Денят за възпоменание и почит към войниците на нашия стратегически партньор и съюзник - Съединените американски щати. Украински американци служиха с чест и достойнство в редиците на въоръжените сили на САЩ", написа той във "Фейсбук".

Украинският президент приведе като пример морския пехотинец Майкъл Странк, който е участвал в битката за Иво Джима по време на Втората световна война, и още няколко американци от украински произход, които са наградени с Почетния медал, най-високото военно отличие на САЩ.

По думите на Зеленски тези "легендарни украинско-американски воини служат за живо доказателство за американските ценности". Той също така припомни и примера за "тиха, безкористна служба" - за Роман Купчински, ръководител на украинската редакция на Радио "Свобода" в периода 1991-2002 г.

"Днес, на Деня на ветераните в Америка, украинско-американските ветерани трепетно съхраняват украинската култура и бойния дух на казаците. Благодарим ви за непрекъснатата подкрепа за Украйна в тези трудни времена. Слава на Украйна! Бог да благослови Америка!", заключи украинският президент.

Денят на ветераните е национален празник в САЩ и се отбелязва ежегодно на 11 ноември.