Президентът на Украйна Володимир Зеленски възложи на съответните министри да извършат пълна проверка на всички защитни съоръжения в страната, информира Руската служба на Би Би Си.

Заповедта последва трагедията в четвъртък, когато хора по време на въздушна атака в Киев не успяха да влязат в заключено бомбоубежище, в резултат на което две жени и дете бяха убити на входа към него от отломки от руска ракета. Това предизвика вълна от гняв в Украйна. Властите разследват защо хората не са могли да влязат в приюта

Зеленски поиска от министъра на стратегическите индустрии Александър Камишин да докладва резултатите от проверката в Киев след десет дни. Министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко в същия срок трябва да изготви доклад за ситуацията в цялата страна.

Междувременно в Киевската градска държавна администрация се проведе среща по въпросите на координирането на действията на всички служби за осигуряване на работа и достъп до скривалищата в столицата.

Както каза кметът Виталий Кличко, решението за денонощен достъп до приютите е задължително за всички институции и организации и следва да се контролира от всички отговорни служби.

"Всички, които не са безразлични, могат да се включат и да станат инспектори на обществения контрол", каза кметът.

По думите му патрулната полиция ще помогне да се провери достъпността на скривалищата по време на комендантския час.

От средата на май жители на някои украински градове се оплакват, че не могат да влязат в скривалища по време на руски нападения. Според агенция ТСН всяако второ скривалище се оказа затворено. Множество оплаквания бяха получени и от жители на Киев.

Виталий Кличко призна незадоволителната организация на работата на столичните бомбоубежища, но покани Владимир Зеленски да сподели отговорността за това с него. Той посочи като причина за това факта, че защитните съоръжения са под юрисдикцията на началниците на районите в града, които се назначават лично от президента.

Зеленски и Кличко си размениха критики за руските удари по Киев

Зеленски и Кличко си размениха критики за руските удари по Киев

Президентът упрекна кмета в бавна реакция, Кличко видя "политически игри"