Днес имаме значим дипломатически резултат за страната ни и за целия свят - Инициативата за износ на зърно ще продължи да се изпълнява. Руското изнудване не доведе до никъде. ООН и лично генералният секретар Антониу Гутериш отговориха по принципен и ефективен начин. Участва и президентът на Турция Реджеп Ердоган. Други ключови международни участници също направиха навременни и справедливи стъпки. За пореден път всички видяха, че има само една заплаха за глобалната продоволствена сигурност в нашия регион и това е Руската федерация и никоя друга.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в новото си обръщение към нацията, цитирано от "Укринформ". 

Цялата тази ситуация веднага се отрази на борсовите индикатори - виждаме известно понижение на цената и на пшеницата, и на царевицата. Всеки път, когато руското изнудване се засили, цените на храните растат. Всеки път, когато светът не се поддаде на изнудването, хранителните стоки поевтиняват. Ако нямаше руска атака срещу Украйна, нямаше да има дори фантомна заплаха от глобалната хранителна криза. Защото всяка руска ракета, която удря нашите пристанища, складове за зърно и електроцентрали, които захранват нашето селскостопанско производство, в крайна сметка се отразява на стандарта на живот на десетки милиони хора в много страни. Това включва Египет, Алжир, Сомалия, Судан, Ливан, Бангладеш, Индия, Китай, Индонезия, Виетнам. Тази година платиха десетки милиарди долари за храни повече - и то само заради Русия, само заради безумната руска агресия, която дестабилизира международната търговия, заяви той.

Украйна ликува от провала на "руския шантаж" за зърнената сделка

Украйна ликува от провала на "руския шантаж" за зърнената сделка

Смутената Москва осъзнала, че инициативата ще сработи и без нейно участие

Днес говорих с президента Реджеп Ердоган по-специално за сигурността на зърнения коридор и Черно море като цяло, за работата на Кримската платформа, за връщането на украинските военнопленници и политическите затворници - помним всеки който е в плен, ще освободим всички, отчете още той.

Говорихме подробно и за постоянните руски провокации, за иранските дронове, за ракетните удари на руската армия. Например, тази сутрин руски самолет изстреля крилати ракети близо до Змийския остров и те всъщност прелетяха над маршрутите на зърнения коридор. Всяко подобно руско изстрелване - а те са почти ежедневно - пряко застрашава износа на храни. Отговорността на партньорите е да работят заедно за намаляване на руската заплаха.

Днес проведох заседание на Щаба на Върховния главнокомандващ. Дневният ред на срещата е съвсем ясен. Това е положението на фронтовата линия, по-специално в Донецка област, където се водят най-ожесточените боеве. Разбира се, на срещата обсъдихме и ситуацията в други области: Харковска област, Луганска област, южната част на страната, ситуацията по нашите граници. Ние укрепваме позициите си навсякъде и работим за постигане на ключовата цел - пълното освобождаване на цялата украинска земя.

Разговарях с министъра на външните работи на Испания - той беше днес в Украйна. Благодарих на Испания за новия пакет от отбранителна помощ за страната ни. Обсъдихме какво може допълнително да укрепи защитата ни. По-конкретно, ние работим заедно с Испания, за да осигурим наистина въздушен щит за Украйна.

И е много хубаво, че днес известният и талантлив историк Тимъти Снайдер стана новият посланик на нашата благотворителна платформа UNITED24. Името му е добре известно в Украйна. Той е един от онези, които последователно защитават историческата истина за украинците и обясняват на света защо Украйна е важна.

Сега, когато г-н Снайдер се присъедини към усилията за набиране на средства за укрепване на нашата защита срещу дронове, той ще се съсредоточи върху проекта Shahed Hunter.

Сигурен съм, че когато заедно осигурим на Украйна надеждна защита срещу това партньорство - руския и иранския режим - това ще бъде една от най-силните страници в нашата държавна история.

И още нещо, на което искам да обърна внимание.

Вероятно сте чули днес, че Кремъл казва, че са поискали гаранции за сигурност от Украйна. Трябва да се замислим за момент върху техните изявления. Преди двеста петдесет и два дни Русия поиска гаранции за сигурност от Съединените американски щати. След осем месеца т. нар. "специална операция" на Русия, Кремъл изисква гаранции за сигурност от Украйна.

Това са наистина забележителни промени. Това показва както провала на руската агресия, така и колко силни сме, когато останем обединени. Милиони украински мъже и жени, които се борят и работят за нашата свобода. Милиони хора по света, които ни помагат да се противопоставим на руския терор. Заедно ще осигурим поражението на терористичната държава и нейното наказание за тероризма. Ние гарантираме, че цяла Украйна е и ще бъде свободна, заяви той.

Русия се връща в зърнената сделка

Русия се връща в зърнената сделка

Москва е получила гаранции от Киев

Припомняме, че руското министерство на отбраната обяви в сряда, че страната се връща към участие в зърнената сделка, след като е получила писмени гаранции от Украйна, че Киев няма да използва зърнения коридор за бойни действия срещу Москва.

Това се случи, след като в събота Русия заяви, че преустановява действието на споразумението за доставка на зърно, сключено между Москва, Турция, Украйна и ООН. Мотивът, зитъкнат от Кремъл, бе, че вече не може да гарантира безопасното преминаване на кораби от Украйна през Черно море, като обясни това с нападението срещу кораби на Черноморския флот в Севастопол.

Въпреки решението на Русия обаче Украйна, Турция и ООН договориха план за движение на 14 кораба в Черно море за понеделник. Беше съобщено, че 12 от тях ще отпътуват от Украйна, а други два ще пристигнат в страната.

Президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган са обсъдили подробно решението на Кремъл да спре участието си в зърнената сделка. Според пресслужбата на Кремъл това е бил "подробен разговор".

Русия плаши пак да напусне зърнената сделка, но без да блокира Турция

Русия плаши пак да напусне зърнената сделка, но без да блокира Турция

Путин предупреждава Киев да не нарушава гаранциите за сигурност към Москва

Русия възобнови участието си в сделката за износ на зърно от Украйна, тъй като осъзна, че инициативата ще сработи и без участието на Кремъл. Това заяви по повод на решението на Москва Михайло Подоляк, съветник на украинския президент.