Украинският президент Владимир Зеленски по време на реч пред обществеността във Вилнюс каза, че Европа трябва да продължи да се обединява, за да противодейства на руската агресия, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Сега, когато Москва се опитва да върне старата си империя с пълната гама съвременни оръжия, нашата украинска смелост също ви помага. Единството ни с Вас е и гаранция за Вашата безопасност. Упоритостта на нашите воини е и Ваша упоритост. И нашето украинско предчувствие, че Русия няма да издържи, ако продължим да я бием, също е потвърждение за нашата правота. Правилността на нашия общ исторически избор - изборът да бъдем независими. Да бъдем в Европа. Да сме равни и затова - мирни", каза той.

Според Зеленски Русия ще отстъпи рано или късно.

"Сега не можем да посочим конкретен ден, когато това ще се случи. Сега не можем да изброим всеки детайл за това как ще се случи това. Но знаем, че това ще се случи", каза президентът.

Зеленски на изненадващо посещение в Балтийския регион

Зеленски на изненадващо посещение в Балтийския регион

Зеленски и президентът на Литва Гитанас Науседа ще проведат съвместна пресконференция

Литовският президент Гитанас Науседа обяви нови доставки на военна помощ за Украйна след среща с украинския президент Владимир Зеленски, предаде Ройтерс.

"Ние одобрихме пакет от дългосрочна военна помощ за Украйна в размер на 200 милиона евро. През януари отново ще изпратим боеприпаси, генератори и детонационни системи в Украйна, а през февруари ще изпратим бронетранспортьори M5777. Ще обучаваме украински войници и ще засилваме сътрудничеството в отбранителната индустрия", каза Науседа на съвместна пресконференция.

"Днес с Гитанас Науседа обърнахме голямо внимание на това как се развиват събитията на фронта. Оръжия, оборудване, обучение на нашите войници, лидерството на Литва в коалицията за разминиране - всичко това ни дава сила. Благодаря Ви за новата отбранителна подкрепа, за която сега се споразумяхме - не само за помощ, но и за съвместно производство, по-специално, на оборудване за борба с дронове, което е изключително необходимо на фронта", се казва в публикация на официалния телеграм-канал на Зеленски.

Балтийските държави - бивши съветски републики, които сега са част от ЕС и НАТО - се превърнаха в едни от най-верните съюзници на Украйна след руската инвазия. Предвид нарастващата вероятност от продължителна война Украйна е принудена да се обърне към западните си съюзници за допълнителна финансова и военна помощ, отбелязва Ройтерс.

Шолц тръси още подкрепа в ЕС за Украйна на среща на върха през февруари

Шолц тръси още подкрепа в ЕС за Украйна на среща на върха през февруари

Иска ЕС да състави списък на цялата военна помощ, която страните членки планират тази година