Залогът на терористите за зимата е напълно прозрачен за всички и това предизвикателство трябва да се разглежда именно като предизвикателство към цяла Европа. Всяка зимна трудност Москва ще представи в своята пропаганда като уж доказателство за провала на обединена Европа. Затова заедно трябва да докажем на терористите, че провалът е дума за тях, а не за Европа.

Макрон: Да не допускаме Москва да налага своя мир

Макрон: Да не допускаме Москва да налага своя мир

Кремъл иска да преговаря от позицията на по-силния

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в поредното си обръщение към нацията, съобщи "Укринформ". 

Той започна прегледа на изминалия ден с коментар за разговора с френския си колега Еманюел Макрон. 

Разбрахме се да проведем две много важни събития. Първият е през декември във Франция. Предметът обхваща всички предизвикателства на зимата: от енергията до финансите, от оръжията до защитата на небето. Второто събитие е да свика бизнеса на Франция и да помогне на Украйна.

Разговаряхме за ситуацията с нашия износ на храни. Тези дни движението на кораби с украински селскостопански продукти продължи, преди всичко благодарение на принципите на партньорите, а именно ООН и Турция, които не приемат руските усилия да разрушат споразумението за зърно, каза той.

За 2 дни Украйна изпрати 136 000 тона храни на Африка

За 2 дни Украйна изпрати 136 000 тона храни на Африка

Общо 9,8 милиона тона селскостопански продукти вече са изнесени по програмата

Но зърненият коридор се нуждае от надеждна и дългосрочна защита. Русия трябва ясно да знае, че ще получи твърд отговор от света на всякакви стъпки, които нарушават нашия износ на храни. Това буквално е въпрос на живот за десетки милиони хора.

Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсън посети днес Киев. Тя ни помогна много в процеса на присъединяване на Украйна към общоевропейската енергийна мрежа. Това значително укрепи Украйна. Сега чухме необходимите сигнали за подкрепа от еврокомисаря. Обсъдихме инициативата за създаване на такъв формат, който като военен "Рамщайн" да работи в името на общата ни сигурност, но точно в енергийната сфера. Нещо като "енергиен Рамщайн" - средства, техническа поддръжка, трансформатори, генератори, енергоносители - това е жизнено необходимото за нашата отбрана. Беше обсъдено и подпомагане на конкретни градове и общности. Като Николаев, Никопол, Харков и други, които са подложени на постоянен руски терор - буквално всеки ден и всяка нощ.

Информирах еврокомисаря за ликвидирането на последствията от вчерашната масирана руска атака срещу нашата енергетика. За нашите нужди поради подобни стачки. В резултат на посещението имаме много работни споразумения.

Електроснабдяването в Украйна се възстановява

Електроснабдяването в Украйна се възстановява

Все още обаче може да се наложи извънредно спиране на тока

Към момента можем да съобщим, че вече е възстановена техническата възможност за водоснабдяване за всички потребители в Украйна. За повечето е и технически възможно да доставят електричество. Стабилизиращите прекъсвания на тока продължават в девет региона на Украйна. Енергийните работници и местните власти правят всичко, за да намалят времето на спиране на тока.

Не трябва да се забравя, че възстановителните работи продължават без прекъсване в освободените от окупаторите територии: в Харковска област, в Донбас, в южната част на страната. Например вече е възстановено подаването на газ за повече от 20 000 потребители в освободените райони на Харковска област. Възстановяват се системите за топлоснабдяване във Вовчанск, Балаклия и други градове, увери държавният глава.

Ще направим всичко, за да дадем на хората ток и отопление тази зима. Но трябва да разберем, че Русия ще направи всичко, за да разруши нормалността на живота. Те не се интересуват от цената на енергийния терор. Ако погледнете цената само на вчерашната руска атака, използваните ракети и дронове струват на Русия еквивалента на повече от 2 300 000 средни руски пенсии за старост. Това е една атака! Месечните доходи на 2 300 000 руски пенсионери. Вместо да преодолеят бедността в страната си, руското ръководство харчи всичко, за да не признае историческа грешка, която направи с тази война срещу Украйна, обвини Зеленски.

Те са безнадеждни на бойното поле. Украинските воини вече го доказаха. Но трябва време, иска се усилие, иска се търпение, за да се докаже, че дори надеждата за зимата няма да се сбъдне за руските терористи. Сигурен съм, че ще се справим, каза още Зеленски.

Зеленски: "Втората най-силна армия в света" се провали в Украйна

Зеленски: "Втората най-силна армия в света" се провали в Украйна

Никой няма да може да сломи волята на украинците